Wat beoogt de Aanbestedingswet 2012?

De Aanbestedingswet 2012 beoogt de Europese regels zo goed mogelijk in te passen in de Nederlandse situatie. De maatregelen moeten leiden tot:
  1. Meer concurrentie, omdat de toegang voor het mkb met deze nieuwe regelgeving is vergroot;
  2. Minder administratieve lasten, wat onder meer wil zeggen: introductie en gebruik van standaardformulieren, zoals het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (was eerst: 'Eigen Verklaring'). Er is vooraf geen aanlevering van bewijsmiddelen vereist, alleen bij check voorafgaand aan selectie of gunning. Dit geldt voor alle bewijsmiddelen van geschiktheid met uitzondering van referenties;
  3. Een meer uniforme aanbestedingspraktijk door onder meer het verplicht gebruik van een zogenoemd Uniform Europees Aanbestedingsdocument;
  4. Een eenvoudiger afhandeling van klachten: er is door de minister van Economische Zaken een Commissie van Aanbestedingsexperts ingesteld. Deze commissie verzorgt de klachtafhandeling over aanbestedingen. De Aanbestedingswet 2012 voorziet in deze regeling om de geschillen over de uitgevoerde aanbestedingen laagdrempelig te kunnen oplossen. Ondernemers zijn echter niet verplicht om eerst de klachtprocedure te doorlopen voordat zij naar de rechter gaan.
Daarnaast introduceerde de Aanbestedingswet 2012 de 'Gedragsverklaring aanbesteden' die een geldigheidsduur heeft van twee jaar, tot vier jaar terug toetst en een bredere werking heeft (ook mededingingsrechtelijke overtredingen worden meegenomen).
 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 101 vragen en antwoorden over Europese aanbestedingen.