Wat gebeurt er als werkgever en werknemer het oneens zijn met het oordeel van de bedrijfsarts?

Als de werkgever of werknemer het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts, kan het UWV uitsluitsel geven. Het UWV kan een deskundigenoordeel geven op verzoek van zowel de werknemer als de werkgever. De verzekeringsarts van het UWV beslist uiteindelijk en geeft aan, soms na overleg met een arbeidsdeskundige, wie gelijk heeft.
In sommige gevallen is een deskundigenoordeel zelfs verplicht, bijvoorbeeld als de werknemer een loonvordering bij de rechter indient, omdat hij onterecht arbeidsgeschikt werd bevonden en het loon werd gestopt. Ook als de werkgever de werknemer wil ontslaan tijdens ziekte, moet eerst de stap naar het UWV gemaakt worden. Anders wijst de rechter de vorderingen direct af, zonder over de inhoud te oordelen.
Met het deskundigenoordeel van het UWV is de discussie over de vraag of de werknemer wel of niet ziek is, meestal wel beslecht. Ook de rechter zal in de meeste gevallen dat oordeel volgen. Als het onderzoek door de verzekeringsarts niet zorgvuldig is geweest of als niet allebei de partijen hun zegje hebben kunnen doen, vervalt die 'onaantastbare' status van het deskundigenoordeel.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 256 vragen en antwoorden over Ziektewet / Loondoorbetaling bij ziekte.