In de top 5 met bezuinigingen op innovatie

De mondiale crisis raakt ook Nederland hard. Voor landen is een dergelijke situatie een testcase om zo snel mogelijk, en met zo min mogelijk kleerscheuren, uit de crisis te komen. Investeren in de eigen economie lijkt vooralsnog een resultaatgevende remedie. Onze minister van financiën vroeg mij u mede te delen dat hij het daarmee hartgrondig eens is, maar dat het geld even op is. Het helpen van onze noodlijdende bankiers heeft voorrang genoten boven alles in het algemeen en onze economie in het bijzonder. Zij moesten immers verzekerd blijven van de bonussen en de bank moest de eigen kredietwaardigheid versterken. Vandaar en graag enig begrip.

De Nederlandse overheid valt nu hard door de mand. Het maken van keuzes op basis van beleid blijkt niet mogelijk. Polderen is tot een ambtelijke kunst verheven, met als resultaat dat Nederland de komende jaren 35 miljard gaat bezuinigen, maar toch v.w.b. innovatie en concurrentievermogen de mondiale top 5 wil bereiken.
Het Innovatieplatform, met onze minister president als voorzitter, heeft onlangs haar doelstellingen bijgesteld. Het bleek niet haalbaar om in 2010 een top vijf ranking te halen als meest innovatief en concurrerend land van Europa. De niet haalbaarheid blijkt bijvoorbeeld uit de lagere ranking in de European Innovation Scoreboard (van de 7de positie in 2006 naar een 11de in 2008). De nieuw geformuleerde ambitie is om in 2016 te behoren tot de top vijf landen van de Global Competitiveness Index van het World Economic Forum (WEF). Innovatie, concurrentiekracht en het ontwikkelen van de kenniseconomie zijn centrale thema’s.

Nederland neemt momenteel op de ranking van het WEF de 10de positie in. Ten opzichte van 2008 is Nederland twee plaatsen gezakt. Overduidelijk blijkt dat Nederland ambitieus is en blijft, maar de gestelde doelen niet kan bereiken, dit ondanks alle input en support met tijd, energie en geld. Je zou verwachten dat de overheid een toekomstvisie ontwikkelt, of als er één is deze zal gaan bijstellen op geleide van de actuele crisis en toekomstverwachting. Maar niets is minder waar. Na het op de been houden van ons bankenstelsel, met de nodige tientallen miljarden euro’s, moet de broekriem worden aangehaald. Ook de eerder vermelde thema’s ontsnappen niet aan de broekriem. Het Financieel Dagblad (26 september 2009, voorpagina) meldt dat o.m. op het gebied van productiviteit onderwijs, hoger onderwijs en innovatie & toegepast onderzoek 20% moet worden bezuinigd. Voor alle duidelijkheid, niet 20% voor de voornoemde thema’s gezamenlijk, maar individueel.
Het Financieel Dagblad eindigt haar artikel met de alinea: “Het kabinet sluit niet uit dat het de uitgave op bepaalde terreinen verhoogt. Zo heeft het kabinet nog steeds de ambitie om Nederland bij onderwijs en wetenschap op te stuwen tot de top vijf van de wereld.”

Wellicht had de navolgende zin tot de Troonrede moeten behoren:
“Kenniswerkers van Nederland, we gaan met minder meer bereiken en doorstoten tot de top van de wereld. Helaas kunnen we u hiervoor niet financieel belonen, want dat hebben we de bankiers al gedaan. Maar u kome wel eer en eeuwige roem toe! Tors deze uitdaging en vervul hem met trots.“

Herman de Pagter MM
Hogeschooldocent Innovatie en Marketing
De Haagse Hogeschool
Faculteit Small Business & Retailmanagement

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Innovatie