Springest opnieuw ‘Beste Werkgever, Nieuwe Helden’

Actueel

Goed werkgeverschap wordt erkend bij lerende organisaties. Springest, opleidingsvergelijkingssite en boekingsplatform voor alles wat je kunt leren, is vanwege haar sterke inzet op de continue ontwikkeling van medewerkers voor de tweede keer verkozen tot NRC Beste Werkgever van het Jaar in de categorie Nieuwe Helden.

Waarom inzetten op leren loont

Lerende organisaties, bedrijven die sterk inzetten op de continue ontwikkeling en groei van hun medewerkers, zien in dat de toekomst onvoorspelbaar is, en dat je daarop voorbereid moet zijn. Dit betekent dat je vooral moet zorgen voor flexibel en wendbaar personeel. Lerende organisaties zorgen voor de juiste middelen waarmee medewerkers blijven leren. Zo zorgen zij voor medewerkers die in staat zijn te veranderen en bij te sturen op basis van de steeds sneller veranderende behoeften van markt en consument. Je wilt dat medewerkers meegaan met ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie.

De wereld wordt transparanter, organisaties ook

Het is belangrijker dan ooit je eigen identiteit als werkgever helder voor ogen te hebben, deze uit te dragen en te communiceren. Juist deze identiteit kan voor de gewenste én nodige verbinding en motivatie zorgen. Bovendien wordt het verschil tussen 'wie of wat je als organisatie daadwerkelijk bent' en 'wie of wat je laat zien aan de buitenwereld' steeds kleiner. Interne gebeurtenissen en ontwikkelingen worden namelijk steeds transparanter door sociale netwerken. Het is dus niet alleen belangrijk om aan een externe community van stakeholders en klanten te werken. Het versterken en ondersteunen van de interne community is zeker zo belangrijk (zo niet belangrijker).

En wat doet Springest dan zo goed als werkgever?

Transparantie is het toverwoord. Springest werkt net als enkele andere genomineerde Nieuwe Helden met het besturingsmodel Holacracy. Dit model, dat uitgaat van meer zelfsturing en autonomie, staat of valt met de mate waarin de organisatie transparant is. In dit systeem hebben medewerkers geen functies, maar verschillende rollen. Deze rollen hebben duidelijk vastgelegde bijbehorende verantwoordelijkheden en zijn niet vast, maar continu aan verandering onderhevig.

Continue ontwikkeling door Holacracy en transparantie

Holacracy is een agile, purpose-driven model, dat continue verandering veronderstelt. Spanningen tussen de huidige situatie en hoe deze zou kunnen zijn, worden niet onder stoelen of banken geveegd, maar vormen de brandstof voor verbetering. Deze continue ontwikkeling kan uiteraard alleen plaatsvinden op organisatie-niveau, als deze ook op individueel niveau plaatsvindt.

" Soms zijn we vrij hard of direct in onze feedback aan elkaar, maar dit zorgt er wel voor dat we continu leren."

Leren dankzij bewustzijn

Ruben Timmerman, oprichter en CEO van Springest, noemde bewustzijn als belangrijk kernwoord bij het behaalde succes voor zijn werkgeverschap.

"De hoge mate van transparantie zorgt voor meer bewustzijn binnen de organisatie. Dit zorgt voor snellere identificatie van verbeter-mogelijkheden. Door duidelijkheid te scheppen over de purpose van al onze projecten en ieders rollen en accountabilities, wordt het makkelijker om bewuste keuzes te maken en nieuwe dingen te proberen. Er wordt daarbij niet alleen gereflecteerd op wat goed gaat, maar ook op projecten of processen die mislukken of minder goed gaan. Soms zijn we vrij hard of direct in onze feedback aan elkaar, maar dit zorgt er wel voor dat we continu leren."

Alles draait om de lerende organisatie

Als je het hebt over het belang van een duidelijke identiteit van organisaties om talent aan te trekken en te behouden, dan heeft Springest het goed begrepen. Het is haar missie om het voor professionals en organisaties zo makkelijk mogelijk te maken om de beste leermogelijkheden te zoeken en te boeken. Oftewel: om continu leren te faciliteren. Continu leren staat centraal als je bij Springest werkt, zowel in het product als in de organisatie.

Relevante link
NRC Carriere

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Talent ontwikkeling