Scrum bij andere projecten dan ICT? Hoe werkt dat?

Cover stories · Cases · Interviews

Scrum is een methode die veel bij ICT projecten gebruikt wordt: met korte sprints, stap voor stap een ICT-systeem opzetten. Scrum wordt in toenemende mate ook buiten de ICT-sector gebruikt.

Lisette Tijs en Thomas Geelkerken, stafmedewerker en informatiemanager bij Pluryn, een grote zorginstelling, vertellen in dit interview hoe dat werkt.

Eind 2014 werd bij Pluryn het project gestart ‘Inrichten verzuimproces met ondersteuning van AFAS software’. Jullie besloten de poging te wagen om dit project met de Scrum methode aan te pakken. Hoe ging dat?

We hadden het idee dat Scrum zou kunnen helpen en we zagen het als een experiment om van te leren. De directie vond het een goed idee. We zijn begonnen met de selectie van leden voor de projectgroep.

Teamleden moeten 2 dagen per week voor het project...

Nico Stuive
Mooi artikel. herkenbaar. Ik ben zeer benieuwd naar het digitale systeem.
Is daar iets meer over te zeggen.

groet

Nico Stuive
Bas Touw
Ik gok dat ze Trello gebruiken als digital scrum board. Wij doen dit nu in de business bij Nuon en dat werkt goed. Voor SCRUM projecten met grote IT component komt toch de wat complexere JIRA om de hoek kijken.
Youri
Verkeerd gegokt Bas, maar Taco de "Spokes-Husky" maakt het wel heel aantrekkelijk om over te stappen :-)
Lisette Tijs
Lid sinds 2019
Het digitale systeem dat wordt gehanteerd binnen Pluryn is ‘Scrumwise’. Zeer ondersteunend aan de SCRUM-methodiek en een gebruikersvriendelijke tool. Meer informatie vind je op: https://www.scrumwise.com/.
Nienke van de Hoef
Goed om te zien dat steeds meer partijen scrum aangrijpen om van projecten echt een succes te maken. Zeker in de zorg zie ik ook veel positieve reacties op deze aanpak. Ik ben zelf geen voorstander van al meteen digitaal te werken en zie in de praktijk dat teams eerst scrum in de vingers moeten krijgen en ervaren wat voor paradigma shift het eigenlijk van de mensen vraagt voordat je het fysieke effect weghaalt door middel van tooling. Niet voor niets een van de principes in het Agile manifest. Daarnaast zie ik ook dat buiten de software ontwikkeling echt druk staat op capaciteit (2 dagen per week is echt uitzonderlijk!) en dat vergt soms adaptaties als dat je planning poker achterwege laat. Maar al met al helemaal eens: vooral beginnen, experimenteren en samen leren!
Alexander Ket
Lid sinds 2019
Via deze weg wil ik Pluryn (Lisette Tijs en Thomas Geelkerken) en ManagementSite bedanken voor dit heldere artikel over SCRUM. Dank!
En SCRUM is inderdaad een kwestie van beginnen, experimenteren en samen leren!
Ellen Dijkstra
Al lezend is mijn interesse gewekt! Maar vanuit een heel andere wereld, nl de onderwijswereld.
Volgens mij past deze manier van werken erg goed bij de specifieke expertise van docenten in een basisschool team. Met de ouders als klant. Wie denkt met mij mee? Of is er iemand die hier al ervaring mee heeft? Zou het graag in mijn trainingen aan directeuren als gaan gebruiken...
Alexander Ket
Lid sinds 2019
Beste Ellen,

Dank voor je leuke reactie! Als je wil kan je met ons contact opnemen. 'Ons' is Zilverline, het bedrijf wat Pluryn geholpen heeft.

Hartelijke groet,
Alexander Ket
Aan het eind van dit artikel wordt een follow-up aangekondigd. Het is inmiddels een jaar geleden. Ik ben wel heel benieuwd naar hoe het nu gaat.

Meer over Projectmanagement