Channels

Het begon met het verpakken van waardeloze hypotheken en andere ondeugdelijke producten. Die werden op grote schaal afgezet door zakenbanken aan beleggers, en dus ook aan pensioenfondsen, die het geld van ouden van dagen zorgvuldig moeten beheren. Het bleek dat vrijwel niemand meer wist wat werd verkocht en vooral gekocht. De onbetaalde rekeningen lopen inmiddels in de tienduizen miljarden en het heet KREDIETCRISIS.

De crisis raakt de burger en hij/zij blijkt nu gemiddeld overgefinancierd. Alleen al in Nederland werden er door verzekeringsmaatschappijen en banken zeven miljoen woekerpolissen verkocht, vaak gekoppeld aan leningen, waardoor veel te zware financieringslasten werden aangegaan, zeker als men door de neergaande economie failliet ging, werkloos werd, veel geld had verloren op de beurs, of als men zo ongelukkig was om twee huizen te bezitten. Het nieuwe was dan al gekocht en het oude bleek plotseling onverkoopbaar. Zo’n situatie heet GEDUPEERDEN.

Nationale staten werden plotseling geconfronteerd met de noodzaak om het wankelende financiele systeem overeind te houden Activa waren plotseling minder- en soms niets meer waard. Duizenden miljarden moesten in banken en verzekeringsmaatschappijen worden gepompt, bij instanties dus die onder leiding van onbetrouwbare en gulzige managers massaal hun zorgplicht hadden verwaarloosd. De schuldigen konden met zwak geprevelde excuses en riante vertrekbonussen een goed heenkomen zoeken. Dat heet FALEND TOEZICHT.

Lees ook:

Het ontstaan van de crisis voor dummies

Nu zijn de landen zelf aan de beurt. Nota bene vooral in het Westen het (nog) rijkste deel van de wereld. De Verenigde Staten, UK, zuidelijke corrupte landen als Spanje, Italie, Portugal, maar ook ‘normale’ landen als Ierland en Letland kunnen hun rekeningen niet of nauwelijk meer betalen. De affaire Griekenland staat hiervoor symbool. Wij pompten via de EU dertig miljard in de bakermat van de Westerse beschaving. In dat land betaalt vrijwel niemand (veel) belasting, er is een gigantische zwarte economie en één op de vier mensen is ambtenaar, noodzakelijk of niet. Dat heet CORRUPTIE.

Nu blijken onze banken opeens ook honderden miljoenen ongedekte vorderingen te hebben op die probleemlanden. Bovendien hebben wij onder aanvoering van de Fransen het stabiliteitspact, om onze gemeenschappelijk munt overeind te houden, volledig uitgehold. De probleemlanden hebben jaarlijkse tekorten van meer dan  10% op hun begroting terwijl 3% maximaal was toegestaan. Ze hebben meer dan hun jaarlijkse inkomen schuld terwijl 60% maximaal was geoorloofd. Die landen willen nu dat de laatst overgebleven, al wat gammele maar toch nog enigszins gezonde landen helpen. De tekorten van Griekenland cs zijn ontstaan door massaal bedrog, nu van ons hulp eisen heet CHANTAGE.

Ons geld is grotendeels op. De burgers in ‘behoorlijke landen’ als Duitsland, Polen, Nederland, Oostenrijk, Slowakije, Scandinavie en nog een paar andere landen vragen zich nu af of de Euro nog te redden is, en daarmee ook hun welvaart. Of zij de maffia niet moeten verwijderen uit hun systemen, maar die blijkt overal in te zijn gepenetreerd, zelfs bij (zaken) banken. De burgers in die landen zijn het zat om voor de maffia te betalen en de politieke leiders kijken bezorgd in de spiegel met de vraag of hun carrière nog te redden is. Dat heet PANIEK.

ArrayAls we het hoofd koel houden, radicaal schoon schip maken, de schuldigen alsnog straffen en fatsoen weer terug brengen als morele standaard dan is er nog niets verloren, maar dat vraagt om andere politieke leiders. Het is te hopen dat we spoedig een begin maken om het kaf van het koren te scheiden. Let goed op, dat heet KIEZEN

Ook gepubliceerd in:Pluspost.nl

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Wat moeten wij er nu als de gewone Europese burger nog van maken ? 10 jaar terug beloofden ze ons alles , nu is alles weg , zelfs onze pensioenen waar wij jaren lang hebben voor gewerkt nota bene is weg , nu gaan ze ons nog met de Europese schulden belasten , is wat anders dan onze Belgische vrienden De Walen waar ieder van ons nu de mond vol van heeft !! Nu ja doe maar verder zou ik zeggen . GELD GELD en nog eens Geld zekers?????

Fijn om deze woorden te horen!

Ik vind het zo verschrikkelijk dat het zo normaal lijkt te zijn dat we ons geld in Griekenland pompen zonder het er over te hebben waar het geld – dat het land zeker moet hebben met zo’n toeristen industrie en scheepsbouw- en scheepvaart industrie – toch steeds naartoe gesluisd wordt.

We lijken wel gek te zijn geworden met elkaar!

Meneer Rost van Tonningen, bedankt en ga alstublieft zo door! Dit soort geluiden zijn hard nodig om iedereen wakker te krijgen!

x
x