Channels

We kunnen niet meer om de Occupy-beweging heen. Wat begon als een protest op Wall Street is inmiddels ook in de meeste grote Europese steden begonnen. Het protest heeft niet één doel, is niet georganiseerd en wordt bemenst door verschillende lagen van de bevolking.

Voorheen liepen bij bij min of meer spontane protesten vooral alternatieve mensen mee. Andere protesten werden georganiseerd door vakbonden met een duidelijke organisatie, inclusief bijbehorende hiërarchie.

De Occupy-beweging is anders. Dit is een protest dat “ontstaat”. Een uiting van onvrede zonder organisatie en hiërarchie. Protesteren zonder leiders die nog even uitleggen waar het over gaat en zorgen dat de neuzen een kant op staan. Protesteren zonder duidelijke structuren, waarbij iedereen voor zijn eigen idealen staat en er door discussies een gemeenschappelijk doel ontstaat.

Lees ook:

Occupy en de economen

Ik vind het mooi wat er ontstaat. Alleen al dat een groep mensen met behulp van moderne middelen spontaan samen komt en probeert de maatschappij te veranderen, vind ik inspirerend. Ik geloof dat dit het begin is van een verandering die mogelijk net zo diep ingrijpt in het bedrijfsleven als het feminisme in de jaren 60.
De tijd van de georganiseerde bedrijfsstructuren is voorbij. Mensen worden weer gewaardeerd om wat ze kunnen in plaats van hun functie. Discussies tussen alle lagen van een bedrijf zorgt voor een gedragen doel.

Natuurlijk zal er altijd een vorm van structuur nodig zijn in een bedrijf, maar een beetje meer Occupy-beweging zal zorgen voor een betere balans tussen de structuur en mensen die hierin met elkaar samen werken.

Noot redactie: Zie het dossier Occupy Wallstreet in Europa en NL met feiten en achtergronden.

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x