Channels

Helga is eigenaar van een café. Ze krijgt door dat bijna al haar klanten werkloos en alcoholist zijn, en daardoor hun drankjes bij Helga niet kunnen betalen. Om dit probleem op te lossen lanceert ze een plan waarbij haar klanten ‘nu’ kunnen drinken en de rekening ‘later’ betalen. Helga houdt een nauwkeurige boekhouding bij van wie wat drinkt en dus schuldig is.

Al snel weet iedereen in de stad van Helga’s ‘Drink nu, betaal later’-regeling, hetgeen resulteert in een grote hoeveelheid nieuwe klanten. Spoedig heeft ze de grootste omzet van de hele stad. Door haar klanten niet contant te laten afrekenen, heeft geen enkele klant bezwaar tegen regelmatige prijsverhogingen voor de best lopende artikelen, wijn en bier. Als gevolg hiervan exploderen Helga’s omzet en winst. Een jonge directeur van een lokaal bankfiliaal ziet in de schulden die Helga’s klanten hebben winstmogelijkheden voor de toekomst en verhoogt haar krediet. Hij ziet geen enkele reden zich zorgen te maken dat het onderpand bestaat uit schuldbekentenissen van werkloze alcoholisten.

Hij krijgt bovendien een gigantische bonus uitgekeerd en op het hoofdkantoor van de bank zien handelaren een mogelijkheid om gigantische winsten te maken door te handelen met de schuldbekentenissen die zij DRINKINGBONDS noemen. Deze ‘waardepapieren’ worden samengevoegd en verhandeld op alle financiële markten in de wereld. Naïeve beleggers hebben niet door dat deze hoog aangeslagen ‘aandelen’ in feite niets meer zijn dan de schuldbekentenissen van werkloze alcoholisten. Desondanks stijgen de prijzen van van deze ‘aandelen’ en al snel zijn zij het best verkochte financiële product, waarmee grote commissies verdiend worden.

Lees ook:

De Grote Depressie in Europa

Alle beurshandelaren krijgen gigantische bonussen. Desalniettemin, en terwijl de prijzen van de ‘aandelen’ nog steeds stijgen, besluit de risicomanager bij de bank die Helga haar krediet verschaft heeft dat het tijd wordt voor Helga haar krediet aan te zuiveren. Helga vertelt haar klanten dat ze hun openstaande schulden moeten betalen. Haar klanten vertellen Helga dat ze dat niet kunnen want immers: werkloos en alcoholist. Helaas. Omdat Helga haar krediet niet kan aflossen, gaat ze failliet. De bar sluit en haar elf werknemers worden werkloos.

De volgende dag blijkt dat de prijzen voor de DRNKINGBONDS met 90% gedaald zijn en de afname van de waarde verwoest de kredietwaardigheid van de bank.De bank kan nu geen leningen meer verschaffen en daardoor stagneert de lokale economie. De leveranciers van Helga’s bar hadden haar genereuze betalingscondities gegeven en het geld van hun pensioenfondsen in DRINKINGBONDS aandelen gestoken.

Nu moeten ze Helga’s schulden afschrijven en een verlies van 90% incasseren op de aandelen. Haar wijnleverancier vraagt ook faillissement aan en haar bierleverancier wordt al snel overgenomen door een concurrent. Resultaat van deze laatste twee acties: een extra 175 werklozen.

Gelukkig worden de bank, de beurzen en de aandeelhandelaars gered door de regering, die hun schulden overneemt en ze van een constante stroom geld voorziet om te kunnen blijven voortbestaan. En allemaal krijgen ze weer een gigantische bonus.

Het geld dat de regering nodig heeft om de banken, beurzen en handelaars te redden krijgen ze door het bedenken van nieuwe en het verhogen van bestaande belastingen, die betaald moeten worden door alle werkende niet-alcohollisten, die nog nooit een stap in Helga’s bar hebben gezet.

Proost!

Meisje van 12 komt met een uitleg. Geweldig!

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: GeenStijl

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x