Channels

Er is nu veel virtueel geld in omloop. Ongeveer vijf procent is gedekt door papiergeld. 95 procent is cyber-money zonder dekking van papiergeld. Dit papiergeld wordt gedekt door hoop, geloof en vertrouwen. Een ordinair en wereldwijd pyramide-spel waarin schulden met nieuwe kredieten worden betaald.
Vroeger werd papiergeld gedekt door goud. De goudstandaard en diens dekking zijn bruut afgeschaft in 1971 door the USA. Er werd namelijk veel meer geld gedrukt dan er daadwerkelijk aan goudwaarde in de kluizen lag. In absolute cijfers heeft de VS met een staatsschuld van 14,3 biljoen.

Zie het rijtje van alle ontwikkelde landen met een overzicht hoe groot de staatsschuld is ten opzichte van de grootte van hun economie. Weinig verrassend: Griekenland staat met een percentage van 139 procent op de tweede plaats. Japan staat op kop, met een schuld van 234 % van het BNP. Maar dat land heeft natuurlijk net een fikse ramp achter de rug, bovendien zijn de meeste schulden binnenlands. Heel anders dan bij de Amerikanen, die zo’n 4,4 biljoen moet terugbetalen aan andere landen.

Amerika bankroet

Politieke conflicten en agressief militarisme hebben de VS omgevormd tot een ondemocratische staat. Vorige week gingen de Verenigde Staten zo als bankroet. Het land is meer dan ooit in twee verdeeld en heeft meer weg van een gefaalde staat dan van een democratie. Er was een tijd dat de term ‘het Westen’ iets betekende. Maar die tijden lijken voorbij. Er is geen Westen meer. Allen die naar het Westen verwijzen en daarbij de Verenigde Staten en Europa bedoelen, kunnen daar beter even over nadenken.

Lees ook:

Is Modern Capitalism Sustainable?

Hoe je het ook bekijkt, Amerika is niet langer een westerse natie. Het is omgevormd tot een land waarin het overheidsapparaat onherroepelijk in handen is van de elite. Een volhardend en agressief militarisme ligt aan de basis van twee kostelijke oorlogen in de voorbije 10 jaar. De Amerikaanse samenleving is in tweeën gedeeld, niet enkel politiek, maar ook sociaal: zijn ideologische verblinding heeft het van de kern van de democratie – het vermogen om compromissen te sluiten – verwijderd.

‘De Amerikanen leven boven hun stand en zijn de parasieten van de globale economie. Een groot deel van hun problemen wentelen ze af op de rest van de wereld.’Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd. Hij voegde er aan toe dat de dollardominantie de financiële markten bedreigt. ‘Godzijdank hebben ze genoeg gezond verstand gehad om hun verantwoordelijkheid te nemen’, zei Poetin nog, verwijzend naar het in extremis onderhandelde akkoord over het schuldenplafond.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bron: Express.be en 925.nl

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x