Channels

Prof. Kenneth Rogoff (Professor of Economics and Public Policy at Harvard University en formerly chief economist bij het IMF)  maakt zich zorgen over de houdbaarheid van het kapitalisme dat volgens hem veel rijkdom maar ook veel ongelijkheid heeft gecreëerd. Bron: FD. “Ik denk de huidige vorm van kapitalisme niet houdbaar is en veel overeenkomsten vertoont met het “communisme” van de Sovjet Unie: een kleine elite die profiteert en een grote, vaak zwijgende meerderheid die problemen heeft.”

De in Japan vereerde, maar in de VS controversiële kwaliteitsgoeroe W.Edwards Deming waarschuwde al decennia geleden voor de Amerikaanse manier van management. Het was volgens Edwards Deming een blunder om de Amerikaanse managementstijl to exporteren naar bevriende naties (zoals Japan en Europa). De reden was de Amerikaanse korte termijn focus, afgedwongen door Wall Street en de daarmee gepaard gaande overnamekoorts.
Als gevolg van Wall Street en andere beursnoteringen is er nu sprake van zeer grote bedrijven (too big to fail…) die geleid worden door procedurele managers, boekhouders en juristen. Deze bedrijven hebben veelal een interne focus waarbij kwaliteit en klant bepaald niet voorop staan. Door hun grootte is er sprake van weinig tot geen competitie.

Edwards Deming heeft verder gesteld dat een focus op kosten ervoor zal zorgen dat de kosten juist uit de hand zullen kopen, terwijl een focus op kwaliteit er juist voor zal zorgen dat de kosten zullen dalen. Met de eerder genoemde managers aan het bewind (vooral ook de CFO’s) is er bij de grote bedrijven juist een focus op kosten en efficiëntie (standaarden en compliance) wat ten koste gaat van de effectiviteit.

Het huidige kapitalistische model is zelfdestructief. Het is de belangrijkste oorzaak van de huidige crisis. Een oplossing, hoe onhaalbaar misschien ook, is dat elk bedrijf een grote, duidelijk zichtbare aandeelhouder moet hebben. Dit zal twee gevolgen hebben:
1. Bedrijven kunnen simpelweg niet of nauwelijks meer “to big to fail” worden.
2. Bedrijven worden weer geleid met focus op de lange termijn.

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Overigens is de schuingedrukte tekst geen citaat van Prof. Kenneth Rogoff. De vergelijking met de elite van de Soviet Unie is mijn eigen visie.

x
x