Soft skills voor projecten

Columns

Sinds we projectmatig werken blijkt dat gestelde einddata vaak niet worden gehaald, alles duurder uitpakt dan begroot en hetgeen opgeleverd wordt afwijkt van de oorspronkelijke wens. Decennialang spitsen steeds vernieuwende manieren om projecten te beheersen zich toe op beheersen van geld, organisatie, kwaliteit, informatie, tijd en risico's. Natuurlijk, methodieken om projecten te beheersen zijn onmisbaar. Dat door voortschrijdend inzicht nieuwe standaarden ontstaan is volkomen verklaarbaar en noodzakelijk. Toch zijn er een aantal basale uitgangspunten en vaardigheden die de kans van slagen aanzienlijk vergroten, en niet te vangen zijn in een methode.

Draagvlak
Zeer klassiek is dat projecten vaak voorzien zijn van (te) grote ambitie en complexiteit en verzonnen worden zonder dat mensen, d...

Roderick Gottgens
Hallo Gerard,

Je basale uitgangspunten zijn een beetje een open deur, maar het kan zeker geen kwaad deze zo nu en dan nog eens nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. Ze zijn en blijven namelijk wel waar.

Er is één opmerking in je tekst waar ik zelf zo mijn kanttekeningen bij zet, namelijk je begin:
"Sinds we projectmatig werken blijkt dat gestelde einddata vaak niet worden gehaald, alles duurder uitpakt dan begroot en hetgeen opgeleverd wordt afwijkt van de oorspronkelijke wens."

De kanttekening die ik plaats is de vraag wat er zou zijn gebeurd als er niet projectmatig zou zijn gewerkt. Natuurlijk, er zijn ook projecten die gierend uit de bocht vliegen door slecht projectmanagement, maar in de regel maakt projectmanagement nou juist een heleboel zaken duidelijk en probeert deze nou juist te managen.

Dus, komt het niet behalen van de einddatum, dat alles duurder uitpakt en er afwijkingen zijn door (slecht) projectmanagement, of zorgt projectmanagement er nou juist voor dat we realistischer worden, doordat we zaken inzichtelijk maken?

Meer over Projectmanagement