Teveel of te weinig discriminatie bij de politie?

Columns

Een adviseur van de Nationale Politie heeft zijn medewerking aan het korps opgezegd. Hij vindt dat de leiding te weinig actie onderneemt tegen de intimidatie van homo’s, moslims en vrouwen binnen de politie. De korpsleiding predikt diversiteit, aldus adviseur Carel Boers, maar kijkt vervolgens de andere kant op als minderheidsgroepen worden geconfronteerd met pesterijen en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag aldus de Volkskrant op 13 juli.

Diversiteit en discriminatie hebben een moeizame relatie

Diversiteit en discriminatie hebben een moeizame relatie met elkaar. Van oorsprong is discriminatie een begrip met een neutrale betekenis (zoals nog steeds in de psychologische functieleer). Discriminatie is het vermogen om een onderscheid te maken, zoals in de snelheid waarmee mensen het ene verkeersbord van het andere kunnen onderscheiden. In het maatschappelijk leven heeft de term een negatieve betekenis gekregen.

Discriminatie gaat over het herkennen van verschillen

Discriminatie gaat over het herkennen van verschillen. Op zich is er niets mis mee met het herkennen van verschillen. Het is zelfs een noodzakelijke voorwaarde voor een goede samenwerking. Een voetbalelftal met alleen maar aanvallers zal niet succesvol zijn. Het zijn juist de verschillen die zorgen voor een succesvol elftal. Discriminatie is dus positief. Het wordt pas een probleem als men naar gelijkheid streeft. Ineens is iedereen die buiten de gelijkheidsdefinitie valt een probleem. Gelijkheid zorgt ervoor dat verschillen worden genegeerd. Dat iemands unieke kernmerken worden genegeerd.

Gelijkheid zorgt ervoor dat niemand zich gezien voelt

De politie "discrimineert" niet genoeg

De groep "die denkt gelijk te zijn" sluit anderen uit om het groepsgevoel, gebaseerd op gelijkheid in stand te houden. Gelijkheid zorgt voor uitsluiting. Als de politie nog meer zou "discrimineren" dan alleen op gender of iemands afkomst, dan zal de groep "die denkt gelijk te zijn" verdwijnen. Want niemand blijkt gelijk te zijn. Door bv ieders potentieel aan talent in beeld te brengen en dat aan elkaar te presenteren kan dat worden gerealiseerd. Laat vervolgens de groep zelf uitpuzzelen, hoe ze het meest succesvol kunnen samenwerken, door gebruik te maken van elkaars talenten. Hiermee verdwijnt de behoefte aan gelijkheid en verdwijnt pestgedrag.

Het transparant maken van de verschillen en verbinden op de vergelijkbare behoeften zorgt voor saamhorigheid en teamgeest

Verbind op de vergelijkbare behoeften

Mijn advies zou zijn; ga nog veel meer discrimineren zodat niemand zich meer gelijk voelt. Er ontstaat dan ruimte om te verbinden op de vergelijkbare behoeften waardoor  er samenhorigheidsgevoel ontstaat. Dit legt de basis van een samenwerking vanuit ieders uniciteit en verbinding op elkaars vergelijkbare behoeften. Gelijkheid zorgt voor discriminatie. Diversiteit zorgt voor verbinding. Vervang gelijkheid door gelijkwaardigheid. Ga meer discrimineren i.p.v. minder. Dan zullen de negatieve uitwassen binnen de politie verdwijnen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Diversiteit in organisaties