Fusie maaltijden-platforms Take Away en JustEat

Cases · Columns

ManagementSite volgt de trends in de platform economie op de voet. Wat betekent de groei van platform organisaties? 'Mooi. dat succes van maaltijdbezorger Take ­Away, maar er kleven ook nadelen aan' betoogt Walther Ploos van Amstel in ‘Overname JustEat door Take Away: moeten we daar blij mee zijn?’ (bron: De Laatstemeter.nl )

Enkele citaten:

Fusie Take Away en JustEat

Jitse Groen, oprichter van Thuisbezorgd.nl (Take Away), bouwt met de fusie met JustEat een van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld. Het bedrijf wordt marktleider in alle West-Europese landen. Knap werk! Met dat schaalvoordeel maakt Take Away het nog lastiger voor zijn belangrijkste concurrenten Uber Eats en Deliveroo om geld te verdienen in de bezorgmarkt. Zij draaien allebei nog steeds verlies.

De thuisbezorgers zijn niet meer uit de straten weg te denken. Zij bezorgen elke dag 50.000 maaltijden in Amsterdam. Het groeiende leger van bezorgfietsen en –scooters van Uber Eats, Deliveroo en Thuisbezorgd kent god noch gebod. Door rood, over het voetpad, opzij, opzij, opzij… mijn maaltijd heeft haast. Ze sneuvelen ook bij bosjes in het drukke stadsverkeer, zonder verzekering en zonder toekomst.

Nieuw verdienmodel

Thuisbezorgd.nl test een nieuw verdienmodel waarbij restaurants gaan betalen voor de positie van hun vermelding. Hoe meer ze betalen, hoe hoger ze op de website en in de app verschijnen. Hoe kom je daar als kleine ondernemer nog tussen. Koninklijke Horeca Nederland (KNH) is uitgesproken kritisch over de consolidatie van bezorgdiensten. Ze zeggen in het FD: ‘De machtsverhoudingen in de digitale wereld zijn volledig scheefgegroeid.’ ‘Horecaondernemers hebben niets meer te kiezen en daar maken de platforms fors gebruik van.

Gaarkeukens

Gaan al die leuke restaurants de thuisbezorgtrend overleven? Ik hoop het voor ze. Of wordt thuisbezorging het domein van de centrale gaarkeukens van de grote horecaketens of Take Away zelf? Met hun consumentendata kunnen ze de winstgevende krenten zo uit de pap vissen. Ik voorspel een toekomst met grote ‘dark kitchens’ aan de randen van de stad..

Hebben de restaurants het Paard van Troje binnengehaald? Wie het weet mag het zeggen.

Tot zover de citaten

Ploos van Amstel verschaft hiermee een goed voorbeeld van de ongeplande maar minder fraaie kanten van de platformisering. Zie ook mijn bericht over UberEats. Zien we hier de consequenties van de platform economie?

  • Vrijheid, blijheid voor de ‘werknemers’. Die gemakkelijk gedeactiveerd kunnen worden, verder nauwelijks rechten hebben. Ze nemen grote risico’s in het verkeer, ongelukken zijn onvermijdelijk.
  • Met als toekomst beeld: Gaan al die leuke restaurants dit wel overleven? Of wordt thuisbezorging het domein van de centrale gaarkeukens van de grote horecaketens of Take Away zelf? Een toekomst met grote ‘dark kitchens aan de randen van de stad.

The Guardian: “As appetite grows for upmarket takeaways, delivery service is setting restaurants up with satellite kitchens inside metal boxes. Deliveroo in London is setting-up dozens of “dark kitchens” in prefabricated structures for restaurants that want to expand their businesses without opening expensive high street premises” These metal boxes are fitted with industrial kitchen equipment, and two or three chefs and kitchen porters are at work in each box, preparing food for different restaurants offering delivery.
“These boxes have no windows and many of the chefs work with the doors open, through which they can be seen stirring huge pans or flipping burgers. Outside there are piles of spare equipment, mops in buckets, gas cylinders for the stoves and large cans of cooking oil”.

'This might be the first step towards an industrialization of urban cooking.'

Hier wordt ik niet vrolijker van. Wie had zoiets verwacht!? Mijn conclusie is dat de machtsbalans tussen de maaltijden-platforms en de restaurants schever en schever wordt. Het is meedoen of creperen. Als je het niet redt of tegenspartelt wordt je in de App van de Maaltijdbezorgers gedeactiveerd'.

Al met al een reden temeer om de macht van de talloze platforms die hun net uitwerpen op de voet te volgens. Wat weten we eigenlijk van de gevolgen?

In welke mate krijgen platforms  hun 'werknemers' en de bedrijven en micro-ondernemingen, waarvan zij de diensten en producten aanbieden, steeds meer in de tang? Met ook nog het risico dat het platform succesvolle diensten en producten in eigen beheer overneemt. Zien we dit ook al niet voluit gebeuren bij gevestigde platforms als Netflix en Amazon?

Het zal niet gemakkelijk zijn om over het platform als micro-onderneming een boekje open te doen.  Daarvoor zijn de betreffende organisaties en ZZP’ers vaak teveel afhankelijk van zo'n platform.

Ik ben er niet gerust op. Machtsoverwicht betekent zo goed als altijd machtsmisbruik, al of niet gedwongen door felle concurrentie.

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>

Meer over Disruptie