een Open Prinsjesdag Opinie

Columns

Nederland Kennis(arm)land? De ontwikkeling van de Nederlandse Economie heeft momenteel verhoogde aandacht, maar het is nog net geen ‘code rood’.

Toch zou het op redelijk korte termijn ‘rood’ kunnen worden want recent verschenen er berichten in de media dat Nederlandse organisaties steeds minder gaan investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers, dit besluit kan funest blijken.

‘De hei op’

Het is nog geen decennium geleden dat Nederland internationaal werd gezien als het Kennisland bij uitstek, die periode is voorbij. Zowel de onderwijssector als organisaties speelden daarbij een bedenkelijke rol.

Het ontwikkelen van medewerkers, het sturen naar trainingen ofwel ‘de hei op’ is iets dat pas goed opgang kwam aan het einde van het laatste millennium. Tot die periode was ontwikkeling niet n...

stefan van uffelen
Graag wil ik het bovenstaande artikel aanvullen met een ingezonden stukje dat ik naar het NRC heb gemaild.

Van Made in Holland naar Bedacht in Holland
Wanneer komt er nu eens aandacht voor kennis? Ondanks een hoge ambitie is er weinig gebeurd aan kennis en de kenniseconomie. Beleid is korte termijn gericht terwijl de problemen met betrekking tot kennis korte en lange termijn zijn. Kan Nederland de concurrentie met China nog aan? Als u thuis komt van een dagje winkelen, wat is Made in Holland en wat in China? En wat is nu eigenlijk nog bedacht in Holland?
Waarom worden er nog steeds geen beslissingen genomen over de te ontwikkelen en te exploiteren kennis in Nederland?

Dat geen beslissingen worden genomen ligt niet aan de inzet en de goede wil van het huidige kabinet. Ik word moe van het geklaag over het huidige kabinet. Ook in Paars was er geen aandacht voor kennis en ook het volgende kabinet zal geen goede focus hebben op kennis. Dit moet veranderen, wij moeten weer trots worden op de kennis in Nederland.

In 1953 was een ramp de oorzaak van het opbouwen van kennis die wij nu kunnen verkopen in New Orleans. Hebben wij een ramp nodig om kennis te ontwikkelen?

De oplossing is het gericht sturen op kennis. Sturen op kennis betekent dat kennis opgebouwd en toegepast wordt zodat nieuwe bedrijfstakken kunnen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door innovatieve projecten op te starten als een stad of vliegveld in zee of een snelweg onder het strand. Van Made in Holland naar Bedacht in Holland!


Stefan van Uffelen
Kennismanagement consultant Resense


Lennard van der Poel
Ik sluit mij compleet aan bij deze opinie en met name bij de uitspraak: ''Maar hoe een organisatie dit ook doet, er is maar één dringend advies doe het(!)".

Een leestip is wat dit betreft het artikel 'Leiding geven aan uw kenniskaptiaal' op: http://www.managementsite.net/content/articles/525/525.asp

Lennard van der Poel
Resense

Meer over Organisatieontwerp