Van on-prem naar de cloud: maak het je makkelijk!

Columns

Na het uitbreken van de coronacrisis is de digitalisering van organisaties in een stroomversnelling terecht gekomen. Volgens de Europese Investeringsbank was zo’n 82% van de Nederlandse organisaties al vóór de crisis gedigitaliseerd. Nadat we massaal thuis zijn gaan werken maakten steeds meer organisaties (noodgedwongen) de stap naar de cloud. Maar hoe gaan we het doen als we straks weer naar kantoor mogen? Betekent deze overstap naar de cloud dat we permanent afscheid nemen van on-premises netwerken? 

Overstappen naar de cloud kan een groot dilemma zijn voor bedrijven die op hun oude vertrouwde manier willen blijven werken. On-premises apps en data zijn handig als medewerkers op één locatie werken. Maar wanneer iedereen voor het grootste gedeelte op afstand werkt, moeten off-cloud apps en data-workflows flexibeler en veilig toegankelijk zijn. Hier zit een groot voordeel van de cloud: toegang tot apps en gegevens vanuit iedere locatie en vanaf elk apparaat.

De cloud: bron van voordelen

Voor veel bedrijven was de overstap naar de cloud meer noodzakelijk dan gewenst. Toch ervaren organisaties al snel voordelen. In tegenstelling tot wat velen denken hoeft de cloud het traditionele netwerk niet compleet te vervangen. Het kan namelijk ook een uitbreiding zijn van de on-premises activiteiten.

Doordat de robuuste business cloud alle werknemers met elkaar verbindt, kunnen teams eenvoudiger en effectiever samenwerken. Dit zorgt voor een verhoogde productiviteit van werknemers (op elke locatie) en gaat gepaard met minder overheadkosten en obstakels.

Een voorbeeld: medewerker A slaat data op in de cloud. Hierdoor kan medewerker B specifieke taken verrichten, terwijl tegelijkertijd medewerkers D en E in een gezamenlijk document kunnen werken. Medewerkers F en G kunnen deze data vervolgens gebruiken voor rapportages. Dit laat zien dat business clouds natuurlijke workflows ondersteunen, ongeacht het aantal medewerkers en de locatie. Deze verbeterde samenwerking zorgt ook voor andere voordelen, zoals kostenbesparing, omdat teams efficiënter samenwerken waardoor er zowel tijd als geld wordt bespaard.

Veel gehoorde redenen waarom bedrijven de overstap naar de cloud niet maken zijn vraagtekens bij de schaalbaarheid en beveiliging van de cloud. Toch is ook op dit vlak de cloud de winnaar. Single sign-on en multifactor authenticatie zijn bijvoorbeeld een stuk veiliger dan een simpele log-in met gebruikersnaam en wachtwoord. Daarbij staat data-encryptie, die voldoet aan standaarden zoals SOC 2 en ISO 27001 en wetgeving zoals de AVG, hoog op de prioriteitenlijst bij clouddiensten. Daarnaast is de cloudomgeving makkelijker te monitoren en onderhouden, omdat dit op afstand gebeurt. Tegen eventuele dreigingen kan meteen worden opgetreden.

De mogelijkheden in de cloud wat betreft schaalbaarheid zijn ongelimiteerd. Alle integraties, datastromen en toegangspunten die nodig zijn voor zakelijk succes kunnen door bedrijven worden gebruikt. De migratie van on-premises naar de cloud is onvermijdelijk. Bedrijven moeten het zien als een kans en geen last.

De business cloud en zijn uitdagingen

Sommige aspecten van de migratie naar de cloud zijn simpel. Bijvoorbeeld het overzetten van de data. De bestanden verplaatsen en toegang geven aan medewerkers kost weinig moeite. Twee andere aspecten van de overstap vormen een wat grotere uitdaging.

  1. De eerste uitdaging is de beschikbaarheid van een cloud-infrastructuur. De meest gebruikte applicaties, zoals Salesforce, Slack en Adobe-programma’s, hebben ook cloud-versies. Bij oudere software is dit niet altijd het geval. Toch moeten deze ook op afstand toegankelijk worden gemaakt. Als de software onbetrouwbaar of lastig in gebruik is, dan is toegang verlenen op afstand nutteloos.
  2. De tweede uitdaging is dat ervoor gezorgd moet worden dat alle functionaliteiten en integratiemogelijkheden voor het gehele software-ecosysteem goed in de cloud werken. Als de software onbetrouwbaar is, of als de data moeilijk te verkrijgen is, heeft het geen nut om de applicaties op afstand te gebruiken.

Beide uitdagingen hebben gelukkig dezelfde oplossing: gebruik maken van integration-Platform-as-a-Service (iPaaS). Dit dient als een brug tussen een on-premises omgeving en de cloud. Het faciliteert de integraties tussen datastromen en applicaties in de cloud en brengt alles samen in één naadloos ecosysteem.

Simpele overstap naar de cloud dankzij iPaaS

iPaas lost de grootste uitdagingen van een cloud-migratie op. Het houdt alle verschillende systemen en applicaties bijeen. Gegevens zijn hierdoor consistent binnen de gehele organisatie en handmatige processen kunnen worden geautomatiseerd.

De muren tussen verschillende afdelingen, die vaak voortkomen uit legacy-systemen, worden afgebroken. Hierdoor worden gegevens beter toegankelijk. iPaaS integreert niet alleen applicaties in de cloud, maar ook hybride en on-premises systemen. De vrijheid die de cloud biedt, geeft alle medewerkers toegang tot de data die ze nodig hebben om efficiënter te werken en klanten beter te helpen.

Wanneer je klaar bent om de stap van het ‘oude normaal’ naar de cloud te nemen, zorgt iPaaS voor meer rust en een fantastisch eindresultaat: een ecosysteem dat barrières voor bedrijfsgroei wegneemt.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ronald
Leuk artikel. Onlangs is ons hele bedrijf overgestapt naar het werken in de cloud. Het zoeken van de juiste cloud was eigenlijk nog het lastigst. Wellicht een idee om hier wat leuke opties achter te laten? Aangezien de meeste kiezen voor de standaardoplossingen zoals Dropbox. Wij gebruiken https://vboxxcloud.nl

Meer over IT en Business