Big Data

Columns

Schakels in de waardeketen zijn vandaag een-op-een aan elkaar gekoppeld. De banken en burgerlijke stand delen informatie met de Belastingdienst. Unilever krijgt elke twee uur informatie uit de kassa’s bij Albert Heijn. Met RFID op elk pakje volgen transporteurs hun zendingen. Gegevens uit de waardeketen zijn ‘shareware’ geworden waardoor computersystemen, langzaam maar zeker, vol lopen. Het volume aan data in computersystemen verdubbelt elke 18 maanden; het ‘big data’ probleem wordt steeds nijpender.

Van Adidas naar ERP

De dertig jaar geleden ontwikkelde ERP-systemen voorzagen in die informatie-ruggengraat. Ze maakten een einde aan de automatisering waarbij afdelingen elkaar de floppy’s, met gegevens uit hun eigen lokale softwaresysteempjes met hun eigen laatste versie van de oude waarheid, brachten. We noemden dat liefkozend het ‘Adidas Netwerk’.
Na 1985 bracht ERP al die informatie voor iedereen binnen de organisatie in een grote database; geen fouten meer, geen dataduplicatie, een versie van de werkelijkheid voor iedereen binnen die organisatie. Een versie van de werkelijkheid die vandaag ook helemaal actueel is dankzij koppelingen met andere systemen in de waardeketen.

Naadloze ketens

ERP-systemen staan nu in elke volwassen organisatie. Alleen zijn in die dertig jaar waardeketens fundamenteel veranderd. De keten is in steeds kleinere onderdeeltjes opgehakt en uitbesteed, maar die deeltjes moeten wel naadloos, veilig en snel op elkaar aansluiten om de consument te bedienen.

Die vereist een nauwkeurige planning en besturing van al die schakels en een volledige transparantie van de keten; waar zit de voorraad, waar zijn de vrachtwagens, waar is de monteur, wat is de actuele vraag en wat wordt de vraag in de komende dagen of zelfs uren.

Transparantie

Innovaties als tracking en tracing, RFID, connected navigation, sensoren en intelligente agenten, bieden nieuwe mogelijkheden voor planning en besturing. Echter, die innovaties vergen een perfecte informatie-ruggengraat voor de keten. Je moet allemaal met een enkele versie van de actuele werkelijkheid in de keten werken. Data moeten synchroon lopen.

Datasynchronisatie

De laatste decennia zijn geweldige stappen gezet in datasynchronisatie om te zorgen voor transparantie. Maar, datasynchronisatie betekent vaak ook dataduplicatie. Dezelfde gegevens over klanten, orders, facturen, artikelen, zendingen, pallets, batches en individuele producten staan in verschillende informatiesystemen in de keten.
Het kan niet anders zijn dan dat de computernetwerken overlopen met al die data. De digitale snelweg loopt snel vol. Gartner voorspelt dat databases met 650 procent gaan groeien in de komende vijf jaar. IDC heeft becijferd dat datavolumes elke 18 maanden verdubbelen; het ‘big data’ probleem.
Dat is duur, je blijft investeren in computers, en het is niet duurzaam. De ICt sector stoot nu al meer CO2 uit dan de luchtvaartsector. En hoe vind je straks nog je weg in die enorme databases?

Cloud

Het versnellen van waardketens is nodig. Je richt alle activiteiten ‘trefzeker’ op de klant; op tijd en compleet. Dat kan niet zonder een kloppende informatie-ruggengraat.
Organisaties moeten nadenken over een fundamenteel andere aanpak van de ICT. Geen eigen, locale, bedrijfssystemen meer, maar ‘community platforms’ waarbij de gegevens voor de keten eenmalig worden vastgelegd met slimme sleuteltjes om snel weer bij de data te komen.

Inspirerende voorbeelden zijn er in de bancaire, luchtvaart en logistieke sector met Swift, Amadeus en Portbase. En als gebruikers van TomTom HD Traffic voeden we een database die ons steeds slimmer op weg helpt.

Hoe pak jij straks het ‘big data’-probleem aan?

Walther Ploos van Amstel.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over ICT & Internet