Onderweg naar de volgende crisis

Actueel
Gaan we in 2010 alsnog werk maken van fundamentele economische hervormingen of zijn we vooral hard op weg naar een volgende crisis? Regeringen en centrale banken overal ter wereld hebben al teveel van hun kruit verschoten. Ze hebben weinig over om volgende keer nog 's ter hulp te schieten. Eigenlijk rest hen vandaag enkel nog de drukpersen. Veel regeringen hebben absurd veel geld geleend. De VS kan niet eens meer berekenen hoeveel geld ze al geleend hebben. Wat kunnen we verwachten?
  • De Amerikaanse superinvesteerder Jim Rogers verwacht dat een volgende crisis in kleine landen zal beginnen en zich als een sneeuwbaleffect over de wereld zal verspreiden.
  • Marc Faber, beleggingsgoeroe en schrijver van het Gloom, Boom & Doom Report legt uit hoe de politieke reactie op de crisis onvermijdelijk tot oorlog en conflict zal leiden
    Zowel Rogers als Faber zijn ervan overtuigd dat het vrijemarktkapitalisme ons uit de crisis kan leiden.
  • Ann Pettifor van de New Economics Foundation pleit juist voor een “nieuwe economie” waarin de overheid het voortouw neemt en het financieel systeem sterk gereguleerd en dienstbaar is. Zij voorspelt dat we zullen gaan de-globaliseren en lokaliseren.
  • President Barack Obama wil de regels voor Amerikaanse banken flink verscherpen. De plannen voorzien er onder meer in dat de omvang van banken aan banden wordt gelegd. Obama zegt zo financiële crises in de toekomst te willen voorkomen.
  • „Ons financiële systeem werkt nog steeds onder dezelfde regels die er mede voor zorgden dat er een crisis ontstond. We moeten dat veranderen.” Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner

Nieuwe regels

De nieuwe regels zorgen ervoor dat banken niet meer zo groot kunnen worden als in het verleden. Het ontstaan van financiële giganten zorgde er mede voor dat de overheid grote bedragen kwijt was toen de instellingen gered moesten worden. De regel moet voorkomen dat banken zo groot worden dat ze een bedreiging vormen voor het hele financiële systeem op het moment dat ze omvallen.

Tevens moet er een verbod komen voor consumentenbanken om met hun eigen geld handel te drijven op de financiële markten. Zij zouden alleen de markt op mogen om te handelen in opdracht van klanten, het zogeheten 'proprietary trading'.

Daarnaast mogen banken niet meer in speculatieve beleggingsfondsen investeren zoals hedge fondsen en 'private equity' fondsen.

Bekijk de aflevering van Tegenlicht: Buigen of barsten

In Letland is de crisis keihard voelbaar en de angst voor een volledig bankroet groot. Zal Letland heel Oost-Europa meesleuren naar de economische afgrond?

‘De Dow Jones staat vandaag rond de 10.000 punten. Als je geld blijft drukken kan die doorstijgen tot 30.000 punten. Beleggers zullen dan denken dat ze geld verdiend hebben, want hun aandelen verdriedubbelen nog maar eens in waarde. Maar het is alleen waardeloos papier. Dat is wat nu gebeurt: de beurzen stijgen; maar geld wordt steeds minder waard. Kijk naar de prijs van enkele grondstoffen, van goud en zilver. Die zijn hoog, omdat mensen weten dat geld steeds minder waard wordt. Je kunt je wel rijk rekenen als de Dow tot 20 of 30.000 stijgt, maar de werkloosheid neemt toe, het aantal faillissementen neemt toe. De mensen zijn dus niet rijker, enkel de beurzen. De beurshandelaren zijn beter af, want zij krijgen al het geld. Dat is geen goed systeem. Dat is socialisme. Socialisme voor de rijken, bijstand voor de rijken.' Aldus Jim Rogers

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (Bronnen: Tegenlicht en NRC)

Lees verder op CNN Money:
Market corrections are coming.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Tony de Bree
Lid sinds 2019
Waarom zijn "grote banken" (ING en ABN AMRO?) slecht en "kleine banken" (DSB?) goed? De logica ontgaat mij als bankier.

Hebben we het over "groot" in termen van "aantal mensen in dienst" of "digitale assets" of "balans"?

Ik zie het verband niet.

Tony de Bree
http://www.dagboekvaneenbankier.nl
Bob
Je betrekt het teveel op jezelf. Op de bank. De banken handelen allemaal in geld dat niet bestaat. Als bankier weet je dat er maar 3% van al het geld, waarin gehandeld wordt, echt bestaat.
Als iedereen opeens zijn geld onder zijn matras wilt stoppen, kan dat niet. Alles gaat op zijn gat. Daarom zijn het niet de banken die slecht zijn, maar het monetaire systeem. De regels die de banken opgelegd krijgen. De centrale bank van Amerika is daar schuldig aan.. Jammer dat die weer is heropend in begin 20e eeuw.

Meer over Globalisering