Ondernemerschap begint al in schoolbanken

Slechts 9 procent van de Nederlandse jongeren is van plan om ‘later’ een eigen bedrijf te beginnen. Dat is te weinig, vindt Han de Ruiter, voorzitter van de Stichting Jong Ondernemen. Mkb’ers moeten scholieren daarom al op jonge leeftijd de ‘romantiek’ van het ondernemen bijbrengen.

De cultuur en het klimaat om te ondernemen is in Nederland relatief slecht ontwikkeld in vergelijking met andere landen. Daarom moeten jongeren al tijdens hun opleiding worden gestimuleerd om voor het ondernemersvak te kiezen.

De stichting Jong Ondernemen, voortgekomen uit de stichting Mini-Ondernemingen Nederland, heeft daarom een compleet lesprogramma ontwikkeld, dat de kinderen al op jonge leeftijd de fijne kneepjes van het ondernemersvak moet bijbrengen.

Jong geleerd is oud gedaan
Leerlingen in het basisonderwijs kunnen met het ondernemersspel Bizworld al op twaalfjarige leeftijd kennis maken met het ondernemersvak. Leerlingen in het Vmbo krijgen vanaf volgend schooljaar een vak dat hen leert een eigen bedrijf te beginnen.

Ook voor mbo’ers wordt een concept lesprogramma (College Company) ontwikkelt. Evenals voor hbo-studenten (Student Company) en studenten aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Wageningen.

Het is de bedoeling dat circa 900 vrijwilligers hun ervaringen uit de praktijk gaan overbrengen op de studenten.Wilt u scholieren ook de fijne kneepjes van het ondernemersvak bijbrengen? Meldt u aan op www.jongondernemen.nl .

'Learning by doing'
De stichting Jong Ondernemen wil met deze lesprogramma’s zoveel mogelijk scholieren tijdens hun opleiding de mogelijkheid bieden een ondernemende houding te ontwikkelen en hen te laten ervaren welke kansen en uitdagingen het ondernemerschap biedt. In de optiek van Jong Ondernemen is 'learning by doing' de meest effectieve manier om in het onderwijs ondernemerschap te ontwikkelen.

Daarnaast worden vanaf begin maart zes studentenbedrijven gevolgd bij de ontwikkeling van hun onderneming. Dit wordt weergegeven in 13 televisie-uitzendingen bij TELEAC en betaalt met steun uit het bedrijfsleven.

De afgelopen jaren is het aantal studentenbedrijven in het mbo en hbo al stevig gegroeid. In 1990 begonnen er zo’n 10 studentenbedrijven en in 2005 zijn er naar verwachting al 450 studentenbedrijven. Het blijft natuurlijk wel de vraag of de jongeren hun mini-onderneming ook na hun afstuderen zullen voortzetten.

Bron: DE ZAAK

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>