De ongekende mogelijkheden van het onderbewuste

Columns

‘The key idea: creativity comes from the unconscious’
John Cleese

Door op een gerichte manier ons onderbewuste aan te sturen zijn we veel beter in staat om lastige problemen op te lossen.

Van de bekende topresearcher Willy Boesten die bij DSM werkte is bekend dat hij minstens tien uur per week door het bos wandelde. Vaak kwam hij tijdens zijn wandelingen tot een briljant inzicht, waardoor zijn toenmalige werkgever honderden miljoenen extra omzet kon genereren. De bekende Engelse komiek John Cleese wees onlangs op de mogelijkheden die ons onderbewuste voor ons in petto heeft. Fijntjes hield hij Nederlandse managers voor dat we veel vaker ‘ondergronds' moeten gaan en op die manier veel meer gebruik kunnen maken van ons creatieve potentieel.

Onderzoek naar de mogelijkheden van ons onderbewuste bevestigt deze zienswijze. Psychologen hebben ontdekt dat onze bewuste geest zeer beperkt is en maar zeven informatie-eenheden per seconde kan verwerken. Daarbij vergeleken is ons onderbewuste een grote verwerkingsfabriek, die met gemak twee miljoen bits per seconde aan kan. Iedere seconde van de dag regelt het onderbewuste je ademhaling, je hartslag en de lichaamstemperatuur. Het zorgt ervoor dat je bloed wordt rondgepompt en slaat daarnaast je kennis en geheugenbeelden op.

Strategie
Maar ook voor het oplossen van problemen kunnen we een beroep doen op deze stille krachtbron en hoeven we niet iedere keer voor een heisessie de Veluwe op. Bij een hardnekkig probleem moet u gewoon de volgende strategie volgen:

1. Schrijf een brief aan uw onderbewuste en beschrijf het probleem en de
obstakels die u onderweg bent tegengekomen.
2. Instrueer uw onderbewuste om een oplossing te vinden.
3. Schrijf: ‘Jouw missie is om een oplossing te vinden'.
4. Stop de brief in een envelop, plak deze dicht en leg hem weg.

Na een week opent u de brief. Als er nog geen oplossing is schrijft u het volgende onderaan de brief: ‘Laat me de minuut weten wanneer je het probleem oplost'. Vanaf dat moment gaan iedere seconde twee miljoen bits nog doelgerichter voor u aan de slag. En vroeger of later zal de oplossing naar u worden ‘toegestuurd'.

Toepassing
In een noordelijk gelegen gebied heeft men ’s winter veel last van hevige sneeuwval en ijsvorming. De wegen worden onbegaanbaar en grote delen komen zonder stroom te zitten. Oorzaak: de elektriciteitskabels worden topzwaar en knappen uiteindelijk door het gewicht van sneeuw en ijs. Met allerlei provisorische maatregelen probeert men steeds opnieuw de stroomvoorziening op gang te brengen.

Bij een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de stroomvoorziening in het gebied, houdt men verschillende brainstormsessies om het probleem op te lossen. Maar die leiden niet tot een echte doorbraak. Uiteindelijk besluit men het over een andere boeg te gooien. Alle leden van het MT krijgen de opdracht om een brief aan hun onderbewuste te schrijven. Een van de ingenieurs noemt zijn onderbewuste ‘Archimedes’, en doet zijn probleem gedetailleerd uit de doeken.

Een week later vertelt de man, die een brief aan ‘Archimedes’ heeft geschreven, aan zijn collega’s dat hij een bizarre droom heeft gehad. Tijdens een trektocht door een naaldwoud draagt hij een rugzak met honing. Plotseling staat hij oog in oog met een grote beer. Als hij wegrent wordt hij gevolgd door de viervoeter, die hem een boom in jaagt. De grizzly besluit daarom de boom flink heen en weer te schudden, waardoor de man eruit valt.

Een collega moet erg om het verhaal lachen, en komt tot een opmerkelijk inzicht. ‘Ik heb een geweldig idee. We zetten voortaan ’s winters honingpotten op iedere elektriciteitsmast. Dat trekt de nodige beren aan, die vervolgens in de mast zullen klimmen. Op die manier komt de mast vanzelf in beweging, en trilt het ijs van de draden’.

In een volgende brainstormsessie krijgen de leden van het MT de opdracht om het idee toepasbaar te maken. Men gaat op zoek naar verschillende alternatieven, om de kabels in trilling te brengen. Uiteindelijk wordt besloten om een helikopter boven het netwerk in te zetten. En dat blijkt bijzonder goed te werken. Door de luchtdrukverplaatsing van de bladen gaan de kabels trillen, en zijn ijs en sneeuw in een oogwenk verdwenen!

Lastig probleem? Pas eens bovenstaande strategie toe. U zult versteld staan van de uitkomsten!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Creativiteit