Channels

Leiders opgelet! Vanaf nu hebben we de oplossing. Een voorgevormd bed om je stress- en dominantiehormonen in balans te brengen. Het zorgt ervoor dat je je overdag sterk voelt, krachtige besluiten kunt nemen en stressbestendig bent. Dit bed zorgt voor krachtig leiderschap. En dat minimaal tot ’s avonds 22.00.

Nee, dit is geen reclame maar een voorspelling. Amy Cuddy, de uitvindster van de power poses om jezelf krachtiger te voelen door hormoon-beïnvloeding, bestudeert uitvoerig de effecten van slaapposities op de testosteron- en cortisol-huishouding. Haar studies zijn veelbelovend. Niet het aantal uren slaap maar de houding waarin je slaap bepaalt hoe je je overdag voelt. Het credo is: Als je ontwaakt in een foetale positie, stap je met je verkeerde been uit bed. En dat heeft invloed op je zelfvertrouwen en je succes overdag.

cijfers
Een paar kengetallen. 40% van de mensen slaapt foetaal. Emotionele mensen slapen vaker in foetale positie en tweemaal zoveel vrouwen slapen foetaal. Door zoveel foetaal te slapen geef je onbewust toe aan een beschermingsreflex. Bescherming ten opzichte van boze collega’s en klanten?

Lees ook:

De logica van lichaamstaal

hoe doe je dat?
De eerste bevindingen uit de experimenten van Cuddy bevestigen dit beeld. Slapen in een open positie op je rug of op je borst, doet wonderen. Laat tijdens het slapen je armen langs je lichaam, bescherm niet je buikstreek. En zeker niet je gezicht. Lukt je dat allemaal niet, probeer dan in ieder geval op een open wijze te ontwaken. Sta op terwijl je je uitstrekt, neem veel territorium in beslag en houd dit vast. Ontwaak alsof je op het perron staat en territorium wilt innemen door je uit te strekken. Dat zorgt ervoor dat je je blijer, sterker, assertiever en optimistischer voelt. Slapen beïnvloedt hoe je denkt en je voelt. Je neemt daardoor ook betere besluiten.

slimme onbewuste
Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie in Nijmegen, heeft in zijn klassiek boekje Het slimme onbewuste het advies gegeven om bij complexe beslissingen je ratio uit te schakelen en er een nachtje over te slapen. De clou is om te zorgen dat je op een krachtige besluitvaardige wijze slaapt. Dit zou impliciete en intuïtieve processen stimuleren waardoor je om 09.00 beter een besluit kunt nemen over een complex koopproces waarin je een concurrent wilt overnemen.

Vergeet mindfulness, dat kost te veel tijd,’ kick up your hormones’ in bed.

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Tof artikel. Alleen vraag ik me af waarom het soms werkt en soms niet.

x
x