Het Nieuwe Werken en Work-Life-Balance

Columns

Tijdens een borrel met top-bedrijven uit de ICT, gebeurde het onlangs weer; een enigszins schichtig reagerende top-manager bij het horen van de woorden ‘sociale innovatie’. Het was niet voor het eerst dat een topman zich met creatieve pogingen gissend eruit probeerde te redden. Innovatie; daar kan iedereen zich wat bij voorstellen. Maar wat wordt bedoeld met sociale innovatie?

Sociale innovatie is, kort omschreven, vernieuwing op het gebied van arbeid en organisatie. Het is ook wel bekend als slimmer werken of Het Nieuwe Werken (HNW). HNW kan uitgelegd worden als: flexibel omgaan met arbeidstijd en werkomgeving ondersteund door geavanceerde technologie, waardoor medewerkers in staat worden gesteld het beste uit zich te halen.

Wist u dat een succesvolle innovatie over het algemeen voor het grootste deel uit sociale innovatie bestaat?

Bill Gates, oprichter van Microsoft, introduceerde in 2005 de term ‘Het Nieuwe Werken’ in zijn white paper 'The new world of work’ over zijn visie op de toekomst. Het informatietijdperk en de supersnelle technologische vooruitgang vergen een aanpassing van mensen aan de steeds rapper veranderende werkomgeving. Daarmee is technologie de enabler van HNW om mensen productiever en efficiënter te laten werken in de steeds snellere digitale en draadloze wereld.

Werk wordt tijd- en plaatsonafhankelijk, waardoor het werk naar jou toe komt op een moment en plaats wat jou het beste uitkomt. Dit resulteert in dat er geen standaardwerktijden meer noodzakelijk zijn en dat er 40 tot 50% minder fysieke werkplekken nodig zullen zijn. Het klassieke (Tayloriaanse) kantoor is daarmee niet meer van deze tijd en zal wellicht verdwijnen. Dit betekent lagere kosten en hogere productiviteit.

Volgens Amerikaans onderzoek van The White House Council of Economic Advisers behalen organisaties waar medewerkers hun werkzaamheden flexibel kunnen inrichten meer resultaat: er is minder verzuim, medewerkers zijn gezonder en er is een hogere productiviteit. Met andere woorden medewerkers voelen zich prettiger, waardoor ze beter presteren.

Het Nieuwe Werken zorgt ook voor een andere manier van omgang, communicatie en interactie met elkaar. Medewerkers krijgen meer eigen verantwoordelijkheid of vrijheid en dienen meer (zelf)discipline te hebben om hun werk zelfstandig in te richten. Organisaties krijgen hierdoor een andere cultuur waar medewerkers mentaal op voorbereid dienen te zijn, want het (nieuwe) werk is nooit ‘af’.

Medewerkers krijgen weliswaar de vrijheid om hun werk meer naar eigen wens in te richten, maar kunnen tegelijkertijd in de knel raken met hun prive-leven. De impact van de eeuwige informatie-overload en het altijd bereikbaar zijn, op het sociale leven van medewerkers kan groot zijn als er geen of weinig oog is voor time-management, prioriteiten stellen en voldoende ontspanning, kortom een evenwichtige work-life-balance.
Een goede work-life-balance is onlosmakelijk verbonden met sociale innovatie (HNW) voor succes op professioneel en privé gebied.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Willem E.A.J. Scheepers
Pro-lid
Mooie entry Saskia, toch één kanttekening: Bill Gates heeft het in zijn White Paper niet over 'Het Nieuwe Werken' zoals jij nu die link legt (nb; maar je bent daarin niet de enige).
'Het Nieuwe Werken' is een typisch Nederlandse term. De enige vertaling die in de VS enige overeenkomst heeft is 'Alternative Working Practices' maar AWP gaat verder dan 'ons' HNW.

Gates legt in zijn white paper vooral een link met de software mogelijkheden die zijn organisatie biedt & neem hem dat eens kwalijk. Het woordje 'home' c.q. thuis wat in 'HNW' een centrale rol lijkt te spelen komt in Bill's paper slechts één keer voor: als mogelijke plaats om contact te leggen met klanten en collegae.

Uit voorbeelden van organisaties in de VS waar AWP al enige tijd wordt gepraktizeerd en waarin flexwerken (nb; dus ook thuis) ook een mogelijkheid is, blijkt die optie voor de medewerkers van ondergeschikt belang te zijn. Maar dat kan natuurlijk ook cultureel bepaald zijn.

Voor de geinteresseerde de link naar Bill's white paper http://www.microsoft.com/mscorp/execmail/2005/05-19newworldofwork.mspx

Meer over Work-Life Balance