Zeven lessen in motiveren & inspireren

Cover stories

Verandering start met een heldere droom. Jouw motivatie om in beweging te komen. En daarmee anderen ook te inspireren en activeren om mee te doen.

In een recente coverstory in ManagementSite liet ik een aanjager van verandering aan het woord. Recent werd ik geraakt door een andere kartrekker van een grootschalige veranderbeweging. Ben Ferencz is zijn naam, bijna 100 jaar oud en nog steeds zet hij zich elke dag in voor een rechtvaardige wereld. In een interview met hem, zoals gepubliceerd in de Volkskrant, zitten naar mijn idee waardevolle lessen voor leiders die ook grote dromen willen realiseren en beweging willen creëren binnen hun organisatie of team.

Onderstaand de 7 lessen geïllustreerd met tekstpassages uit het interview en 7 vragen die u zichzelf kunt stellen als u vernieuwing wilt realiseren.

1. Een heldere droom die hoofd en hart raakt

‘Mijn droom is nog steeds dat staten bij een geschil geen oorlog gaan voeren maar naar een onafhankelijke rechtbank stappen. Vlak na de oorlog sprak ik een paar hoogleraren die zeiden: het is een nobel idee, maar het zal je niet lukken. Verspil daar je tijd niet aan. En ik zei: ‘Ik weet ook wel hoe moeilijk het is, maar ik ga het toch proberen.’ Ik denk weleens aan de gebroeders Wright. Ze hadden een fiets, zetten er een vleugel op en zeiden: ‘Wij kunnen deze fiets laten vliegen.’ En mensen zeiden: ‘Als God de mens had willen laten vliegen, had hij hem wel vleugels gegeven.’ We noemden de Wright-broers ‘dromers’, zoals ik ook ben. Maar we hebben inmiddels duizenden vliegtuigen in de lucht en de meeste vliegen zonder te crashen.’

Iedere beweging start met een heldere droom. Iets waarvoor je iedere dag je bed uitkomt en je jezelf voor wilt inzetten. Een stip aan de horizon waarmee je jezelf en anderen inspireert en motiveert.

Wat is uw droombestemming voor uw team, organisatie, of de wereld? En in hoeverre is deze bestemming al bekend bij anderen?

2. Beweging start vanuit urgentiegevoel

‘Mijn roeping is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog. Ik had gevochten in het Derde Leger van generaal Patton en werd na de oorlog benoemd tot onderzoeker van oorlogsmisdaden. Dat betekende dat ik verschillende concentratiekampen moest bezoeken. Flossenbürg, Ebensee, Mauthausen. Mijn eerste kamp was Buchenwald. Overal lagen lichamen. Je kon amper zien of de mensen nog leefden. Degenen die nog net in leven waren, konden alleen nog met hun ogen om hulp roepen. Het was als een blik in de hel, en wat ik zag heeft zeker een traumatisch effect op me gehad. Mijn hele denken is erdoor bepaald. Want ik heb de rest van mijn leven geprobeerd te voorkomen dat zoiets nog eens zou gebeuren.’

Je komt pas echt in actie voor jouw droom als jouw emotionele temperatuur stijgt. Jouw startmotor moet aan staan om er vol voor te gaan. Of vanuit urgentie; een ‘getver-gevoel’ dat het echt anders moet. Of vanuit ambitie, een ‘joepie-gevoel’ dat het echt anders kan.

Waarvoor voelt u urgentie of ambitie om met energie aan de slag te gaan? En in hoeverre deelt u deze emotie ook met anderen?

3. Een simpele boodschap creëert volgers

Hoe we de wereld redden kan ik je uitleggen in drie boeken, of in drie woorden. Het antwoord in drie woorden is – mensen zijn dol op slogans: Law, Not War. Dat betekent dat staten bij een geschil naar een rechter stappen, zoals gewone mensen ook doen.

Je brengt anderen in beweging als je in staat bent jouw veranderboodschap op simpele en toegankelijke wijze uit te leggen. Vaak maken we het te ingewikkeld en is het voor anderen moeilijk om hun eigen verhaal en aandeel te zien.

Wat is uw boodschap in drie woorden of één zin? En in hoeverre worden anderen hier (dagelijks) aan herinnerd?

4. Vernieuwing creëren is hard werken

Na Neurenberg was Ferencz vastberaden het zijne te doen om de wereld veiliger en vreedzamer te maken. Hij werkte als advocaat in New York. Las in zijn vrije tijd alles wat er te lezen was over internationaal recht, in de rechtenbibliotheek van de Verenigde Naties en die van Harvard. ‘Ik realiseerde me: om orde te hebben in een stad, in een land, of op een planeet, hebben we wetten nodig en rechtbanken. Dat is waar ik me voor inzet, nog steeds. Elke ochtend om 8.00 uur begin ik met werken, om 10.00 uur ’s avonds ga ik naar bed. 365 dagen per jaar.’ Ik ga nooit op vakantie en pensioen, daar snap ik ook niks van. Moet ik gaan golfen? Een bal in een gat proberen te slaan, wat is dat voor onzin?

Verandering teweegbrengen, groot of klein, is altijd een kwestie van hard werken en een lange adem. Je moet bereid zijn opofferingen te doen en dagelijks tijd, aandacht en energie erin investeren. Dromen realiseren is vooral in actie komen en voortdurend blijven leren.

Welke opofferingen bent u bereid om te doen? En hoeveel tijd, energie en aandacht investeert u daadwerkelijk in uw veranderopgave?

5. Iedere dag focus houden op je doel en de kleine stappen waarderen

‘Ferencz vroeg vroeger elke avond bij het avondeten aan zijn kinderen: wat hebben jullie vandaag voor de mensheid gedaan?’ Hierdoor verzonnen ze elke keer wat nieuws, zoals het helpen van de leraar. Ze kregen geen toetje als ze geen voorbeeld hadden en zijn alle drie later ook wereldverbeteraars geworden.’

Grote bewegingen zijn altijd klein begonnen en vragen om dagelijkse focus, actie en reflectie. Door systematisch te werken aan acties die bijdragen aan je droom, komt deze vanzelf dichterbij. Je richt je aandacht, ontwikkelt nieuwe gewoonten en doorbreekt gewoonten die je van je droom afleiden. Juist de kleine stappen en dagelijkse rituelen maken uiteindelijk een groot effect.

Wat zijn uw dagelijkse routines om uw aandacht te richten en regelmatig terug te blikken op uw bijdrage aan de beweging? En in hoeverre vraagt u uw medewerkers systematisch naar hun ‘focus’ en de kleine en grote stappen die zij zetten?

6. Zelf in beweging blijven

‘Benjamin Berell Ferencz zwemt nog elke dag. Ook probeert hij elke ochtend honderd push-ups te doen. ‘Vanmorgen kwam ik tot 75 push-ups’, zegt Ferencz. ‘Maar soms ga ik over de honderd. Vorige maand kwam hier een interviewer van de plaatselijke krant, en die ochtend had ik er 115 gedaan. Maar toen ik het interview teruglas, zag ik dat er ‘vijftien push ups’ stond. Ik heb meteen de krant gebeld, natuurlijk.’

Als jij je in wilt zetten om een ander te helpen of zelfs de wereld te verbeteren moet je in topconditie zijn. Zorg eerst voor jezelf zodat je voor anderen kunt zorgen. Investeren in je droom vraagt ook investeren in je fysieke, emotionele en mentale energie.

Wat doet u om fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel fit te blijven? En in hoeverre is energie, veerkracht en vitaliteit een onderdeel van gesprekken met uw medewerkers?

7. Vier de vooruitgang, blijf lachen en activeer anderen om mee te doen

Ik heb vooruitgang geboekt, maar er wordt nog steeds oorlog gevoerd. Daarom werk ik stug door, ook in mijn honderdste jaar.’ Daarom zeg ik tegen de jonge generatie: jullie zijn aan zet, stop met oorlogvoeren, zorg dat oorlog iets van het verleden wordt. Law, Not War. En, ja, je moet ook wel kunnen lachen. De wereld is zo treurig. Als je niet kunt lachen verdrink je in tranen.’

Vooruitgang zien is de grootste motivator om door te blijven zetten. Een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen helpt je om positief te blijven kijken naar jouw veranderopgaven. Met jouw daden legitimeer je het voor anderen om ook mee te doen en actief aan de slag te gaan.

Wat doet u om anderen te inspireren en activeren mee te doen? En in hoeverre stimuleert u hen om de beweging te versterken?

Bekijk hier het complete interview uit de Volkskrant

Bekijk hier de trailer van de film ‘Prosecuting Evil’ over het leven van Ben Ferencz:

Als u graag andere aanjagers, kartrekkers en betrokken professionals wilt ontmoeten kom dan naar het Grootste Rijnland Praktijkfestival op 20 juni in Deventer:

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Leiderschap