De mondiale condities voor financiële stabiliteit zijn minder gunstig geworden. Ook het financiële stelsel in Nederland wordt hierdoor beïnvloed. Niet alleen zal in 2008 de consumptiegroei afvlakken, ook de Nederlandse financiële sector ziet de risico’s toenemen, zo blijkt uit het Overzicht financiële stabiliteit van maart 2008 dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft uitgegeven.
Bedrijfsleven staat er goed voor
De Nederlandse economie is in 2007 sterk gegroeid. Het bedrijfsleven heeft hier duidelijk van geprofiteerd. Verder namen de investeringen toe en daalde de faillissementsratio. Ondanks deze positieve ontwikkelingen zijn er ook belangrijke risico’s. Er dreigt bijvoorbeeld krapte op de arbeidsmarkt. Ook de hoge olieprijs en de waardedaling van de dollar zijn risico’s. Bij dit alles moet men wel bedenken dat het Nederlandse bedrijfsleven er financieel goed voor staat.
Consumptiegroei vlakt waarschijnlijk af
Ondanks dat de werkgelegenheid en het gezinsinkomen zich het afgelopen jaar gunstig ontwikkelden, zal de consumptiegroei in 2008 waarschijnlijk afvlakken. Het ingezakte consumentenvertrouwen is hier mogelijk een voorbode van. Dit komt door de oplopende inflatie, verminderde werkgelegenheidsgroei en lastenverzwaring. De onrust op de financiële markten betekent een risico in de vorm van mogelijke vermogensprijsdalingen en minder aantrekkelijke leencondities.
Het zal al moeilijk genoeg zijn de bestaande welvaart vast te houden.
Economische terugval
De groei van de economie heeft echter ook sterk negatieve effecten: de achteruitgang van het milieu, het vollopen en dichtslibben van ons land, het verlies aan natuurschoon, aan ruimte en aan rust. Deze kosten zijn niet verrekend in de economische en financiële statistieken. Deze effecten worden nog verder versterkt door de toegenomen bevolking en de vergrijzing.
Wat staat er nu te gebeuren:
? Protectionisme
? Hoge lonen
? Stagnatie in het proces van technologische innovatie
? Overregulering
? Risico-aversie
Oplossingen
? Het aanwijzen van groeisectoren in een rijke, vergrijzende samenleving;
? Een beschrijving van de taken van de overheid;
? Kwaliteitsverbeteringen in het onderwijs;
? De aansporing tot een hogere arbeidsmarktparticipatie;
? Een oproep tot vermindering van regels;
? Een andere houding ten opzichte van globalisering en Europa.
Lees ook:
Er was eens een BV genaamd Nederland …
Nationale visie in geen velden of wegen te bekennen
door: Pieter Klaas Jagersma
We beschikken in Nederland niet over richtinggevende principes hoe met de globaliserende informatie-maatschappij om te gaan. Jagersma stelt dat de nederlandse overheid het hier stevig laat afweten.
BV Nederland verstrikt in Economische Zone des Doods
door: Pieter Klaas Jagersma
We staan aan het begin van een aftakeling die zijn weerga niet kent. De BV Nederland zal als eerste worden getroffen. Daarna zal de welzijnsstaat definitief en volledig in sneltreinvaart worden ontmanteld.
BV Nederland verst(r)ikt zichzelf
Is de “BV Nederland verstrikt in de Economische Zone des Doods”?
door: Edwin Lambregts
Zal ‘een door sterk leiderschap gevoede nationale economische visie’ zoals Jagersma bepleit, ons uit de Zone des Doods halen? Lambregts pleit voor een strategie van onderop. Laten we het onkruidstrategie noemen: slimmer werken, slimmer investeren, de aanwezige kennis aanboren. Kortom: innoverende organisatieconcepten die kunnen zorgen voor nieuw elan.
De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Kluwer Financieel Management)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>