Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Ik stel voor om op grond van deze analyse “karoshi” toe te voegen aan de lijst van managementmythes die hiermee ontkracht zijn, c.q. busted.

En ik zie daar nu wel een patroon in. Nogal wat managementmythes doen een aanval op het gezonde verstand van je normale natuurlijke grenzen kennen, en karoshi is daarbij blijkbaar het fatale eindstadium.

Fijn uw artikel te lezen. Dit geldt niet alleen op management niveau: kijk eens naar al die jongeren die hele nachten zitten te gamen. Slapen wordt absoluut onderschat. Het is van levensbelang, want tijdens het slapen worden er allerlei processen op gang gezet in het menselijk lichaam, zoals aanvullen, repareren, herstellen e.d. om de volgende dag weer uitgerust, hersteld en aangevuld aan een nieuwe dag te beginnen. Vooral chronisch slaaptekort leidt, zoals u schrijft in uw artikel, tot een beroerte en hartinfarct. De eerste stap voor mensen met slaaptekort is het erkennen en aanvaarden. Dan is er zeker een oplossing voor dit probleem.

Dank voor je reactie Judith. Hoewel deze column zich m.n. richt op managers is de boodschap natuurlijk voor iedereen van belang. Ik deel je mening dat m.n. ook jongeren het belang van slaap onderschatten. Niet alleen door te gamen, maar ook het nachtenlang doorhalen in het uitgaanscircuit, al of niet ondersteund door geestverruimende middelen, doet nogal iets met je bioritme. En een eenmaal ontregeld dag- en nacht ritme en/of ontregelde slaapcyclus laat zich niet zo gemakkelijk herstellen.

En dus nooit meer je mobiel e.d. op je nachtkasje leggen. Er ligt daarover momenteel een boek klaar in de betere boekhandels: Adam Alter (2017). Superverslavend: Waarom smartphones, apps en social media zo verslavend zijn (en wat je eraan kunt doen). Amsterdam: Maven Publishing B.V.

Inderdaad Guus, heb het ook gelezen en vond het een erg goed boek. De effecten van beeldscherm licht op slaap worden overigens zwaar onderschat. Omdat ik zelf toch vaak tot laat in de avond op mijn laptop werk heb ik onlangs een blaublock bril aangeschaft. Ik was hier erg sceptisch over maar ik ben er inmiddels erg over te spreken.

Heel interessante TED Talk van de Britse neurowetenschapper Russel Foster. Foster doet onderzoek naar onze hersenen als we slapen. Een gebied dat nog vrij onbekend is, terwijl we toch bijna een derde van ons leven slapend doorbrengen. Waarom is slaap belangrijk voor ons? Wat heeft slaap voor impact op onze gezondheid? Foster deelt in deze TED-talk drie theorieën over slapen en mythes over hoeveel slaap je op welke leeftijd nodig hebt. Daarnaast bespreekt hij nieuwe vormen van slaapgebruik en de impact daarvan op je geestelijke gezondheid.

https://www.ted.com/talks/russell_foster_why_do_we_sleep

[…] Lekker slapen en morgen gezond weer op U heeft weinig slaap nodig. Daar gaat u prat op. Tja… ‘Laat naar bed en vroeg weer op’ is een tikkende tijdbom. Rijk Binnekamp […]

Toon alle 7 reacties
x

Inloggen op ManagementSite.nl

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account?

Word gratis lid
x

Inloggen

of