Voor slechts 40 procent van de werkende bevolking in Nederland is het werk bevredigend. Een derde van de mensen vindt dat zij niet voldoende in te brengen hebben over hun eigen werk. Op de arbeidsomstandigheden valt ondanks alle regels nog het nodige aan te merken. Men vindt dat er op de werkplek sprake is van hoge werkdruk. Men ondervindt weinig waardering. Maar liefst 87 procent vindt zichzelf goed in het werk wat ze doen. Toch voelt slechts 49 procent zich gewaardeerd op het werk.

De ergernissen top 10:
1. Beloftes niet nakomen
2. Werk afschuiven
3. Niets voor een ander over hebben
4. Geroddel
5. Ongelijke behandeling door leidinggevenden
6. Pesterijen
7. Doen alsof men het druk heeft
8. De onverschillige houding van de top
9. Klikken tegen de baas
10. Bureaucratie

Ook mensen die niet hard werken wekken ergernis. 37 procent vindt bovendien dat er weinig frisse lucht is en volgens 30 procent is er lawaai op de werkplek. Volgens vijftien procent is er sprake van onveilige situaties op het werk. Eén op de tien respondenten vindt zijn werkomgeving niet hygiënisch.

Lees ook:

In silo's

Lekker collegiaal
Met je collega’s breng je waarschijnlijk meer tijd door dan met je partner of je vrienden. De ideale collega heeft een energie- en ambitieniveau dat vergelijkbaar is met dat van jezelf. Maar jullie hoeven niet 100 procent op elkaar te lijken.

Wat wel belangrijk is, is dat je allebei op dezelfde manier omgaat met je werk. Is dat niet het geval, dan wordt samenwerken al gauw moelijk.

Collega’s is goed voor je eigen functioneren en tevredenheid met je werk. Bij collega’s moet je terecht kunnen voor advies over werkzaken. De sociale steun die collega’s elkaar kunnen bieden, is heel belangrijk.

ArrayLastige mensen
Gesloten mensen, klagers, treuzelaars, slechte luisteraars, bemoeials, manipulators, saboteurs, informatiekapers, agressieve mensen, bullebakken, arrogante mensen, betweters, parasieten en grappenmakers.

Mensen gedragen zich lastig omdat ze geleerd hebben dat ze daarmee anderen uit balans kunnen brengen en de actie van anderen kunnen beïnvloeden of zelfs verhinderen. Het kan bewuste manipulatie zijn, maar ook een onbewust gegroeide karaktereigenschap. Lastig gedrag is echter geen objectief gegeven, dat het lastig is is jouw persoonlijke interpretatie.

Ze vragen om aandacht. Ze intimideren je. Ze appelleren aan schuldgevoelens. Ze voelen macht. Ze zoeken genegenheid. Ze genieten van jouw reactie. Maar vat lastig gedrag niet persoonlijk op. Waarschijnlijk gedraagt de lastige persoon zich tegenover iedereen zo. Accepteer dat je mensen niet zomaar kunt veranderen, zeker lastige mensen niet.

Array 

Lees het dossier op 1MinuteManager

Cynisme op de werkvloer (1)
Een onderwerp waar je zelden tot nooit wat over hoort is cynisme in organisaties. Terwijl we waarschijnlijk allemaal direct weten wat ik hiermee bedoel.
#
Cynisme op de werkvloer (2)
Als vervolg op het eerste artikel, een nadere beschouwing over cynisme op de werkvloer. Zoals uit de reactie van Willem Mastenbroek op het eerste artikel …
#
Cynisme op de werkvloer (3)
Veel respons op de eerste ‘cynisme’ artikelen, deel 1 en deel 2. Blijkbaar wordt een gevoelige snaar met het onderwerp geraakt, velen herkennen het probleem …

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Managers Online)

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x