Voer voor jonge bazen

Boeken · Columns

Tijdens je opleiding word je weinig bijgebracht over je eerste jaren als leidinggevende: je zoekt het zelf maar uit. Je hebt waarschijnlijk dikke boeken over de theorie van leidinggeven en organiseren gelezen, maar weinig over de praktijk. Je hebt van docenten veel gehoord over het leiderschap van 'grote geesten', maar hun ervaringen hadden vermoedelijk weinig raakvlak met je eigen praktijk, nu je plotseling ‘de baas’ bent.

Mijn nieuwe boek Voer voor jonge bazen gaat wél over de praktijk, over je leven als nieuwbakken leidinggevende. Ik laat zien wat je kunt verwachten, en hoe je ermee om kunt gaan. Waar je als leidinggevende in elk geval op kunt rekenen, zijn medewerkers. Daarom begin ik met de ervaring van een medewerker, een boze medewerker.

"Ik ben blij dat je eens wat vraagt. Ze vrage...

Eva | Leidinggeven
Leidinggeven wordt niet in de opleiding gegeven. Tenminste niet als een hoofdvak. Het is een randvermelding. Nochthans: de medewerkers van een bedrijf bepalen het succes van dit bedrijf. De leidingegevende krijgt het personeel dat hij verdient. Dit is actie en reactie. Wanneer de leidinggevende geen, of te weinig, interesse toont in zijn "ondergeschikten", roept hij op termijn ook bij zijn medewerkers desinteresse op. Deze manier van leidinggeven zal op termijn het succes van het bedrijf verkleinen. Een leidinggevende is klantgericht, ook en misschien vooral naar zijn medewerkers.

Eva Joos

Meer over Leiding ontvangen