Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Ik zit met verbazing dit artikel te lezen. Er zijn vele goede onderzoeken gelezen/ verwerkt en van deze ‘veelkleurige wol’ is een prachtige trui gebreid, die mij prikt op de huid (wie kent het niet). Een trui waar je zeker een T-shirt met lange mouwen onder aan moet. In dit artikel zou dit “T-shirt” voor mij gemaakt kunnen zijn uit drie kleuren katoen:
– leiderschap is een proces en staat niet synoniem voor de leider;
– leiderschap maakt de groep niet, maar komt voort uit de groep;
– de leider willen zijn, is een autonome drang die gebaseerd is op dezelfde psychologische basisbehoeften als in het artikel aangegeven.
Leiderschap is ± 200 miljoen jaar geleden in de natuur begonnen, en aan de basisfuncties is sinds al die tijd niets gewijzigd.

Bekend geluid, maar:

De auteur doet alsof de Self Determination Theory van Deci en Ryan niet omstreden is.
Het is één van de psychologische theorieën over leren en motivatie. In andere theorieën is de rol van extrinsieke motivatie anders en de relatie tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie anders, met bijgevolg ándere consequenties voor de praktijk. De experimentele/empirische basis (‘evidence base’) van de verschillende theorieën is tamelijk uitgebreid, terwijl vertolkers van de verschillende theorieën regelmatig met elkaar in conflict en discussie zijn over de kwaliteit van de onderzoeken en argumentaties.

Wat ik niet goed begrijp, is de gewoonte om de controversialiteit te negeren in zulke praktijk-gerichte verhalen.

x

Inloggen op ManagementSite.nl

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account?

Word gratis lid
x

Inloggen

of