Kille leiders in een warm klimaat

Actueel

Zuid Europa is als vakantiebestemming aantrekkelijk, maar minder aantrekkelijk om er te werken. Noord-Europa beschikt over een positiever werkklimaat. Daarnaast is de democratische leiderschapsstijl in Noord-Europese bedrijven zichtbaar, de mediterrane managers hebben vaker een dwingende stijl. Aan het onderzoek van Hay Group naar leiderschapsstijlen en werkklimaat namen 71.996 werknemers deel die 14.416 managers bij 375 grote Europese bedrijven beoordeelden.

Het koudefront in het Zuiden

Het zonnige weer mag dan jaarlijks miljoenen mensen naar de kusten van de Middellandse Zee trekken, het werkklimaat is in de landen daar juist veel killer. Volgens het onderzoek van Hay Group genereert meer dan tweederde (68%) van de Italiaanse managers een demotiverend of op zijn best neutraal werkklimaat voor hun medewerkers. Dit is het slechtste cijfer van Europa, maar ze worden op de voet gevolgd door Franse en Spaanse managers: 64% van hen slaagt er ook niet in voor een positief werkklimaat te zorgen.

In het noorden zijn de temperaturen buiten gemiddeld een stuk lager. Echter de bedrijfsomgeving is aanzienlijk warmer. Rusland en Oekraïne staan bovenaan: meer dan de helft van de managers (55%) daar genereert een werkklimaat waar hun medewerkers energie van krijgen en goed in presteren. Direct daarna komen Scandinavische leidinggevenden (52%) en managers in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk (elk 49%).

Leiderschapsstijlen

Gegeven deze resultaten is het niet verrassend dat we bij een significant percentage van de bedrijven in het mediterrane gebied een autoritaire, dwingende leiderschapsstijl aantreffen. Daarbij wordt van medewerkers verwacht dat ze onmiddellijk en zonder discussie  doen wat hen wordt opgedragen. Vijfenzeventig procent van de managers in het noordoost-mediterrane gebied (Turkije, Griekenland en Israël) blijkt een dwingende leiderschapsstijl te hanteren, net als de meerderheid van de Italiaanse (72%), Portugese (69%) en Spaanse (68%) managers. Ook een aanzienlijk deel (61%) van de Franse leidinggevenden benadert het leidinggeven op een dwingende manier.

Noord-Europese medewerkers daarentegen worden door hun managers juist aangemoedigd onderling de discussie aan te gaan, naar consensus te streven en zelf nieuwe ideeën voort te brengen. Hierin lopen de Benelux landen voorop, waar bijna tweederde (61%) van de managers een democratische leiderschapsstijl hanteert. Eenzelfde benadering wordt ook gevolgd door meer dan de helft (55%) van de Scandinavische managers en de helft (50%) van de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse leidinggevenden. Ook op de Britse eilanden lijkt het werkklimaat aanzienlijk minder turbulent dan het weer buitenshuis. Hier hanteert richt ruim de helft (53%) van de managers zich op een relatiegerichte leiderschapsstijl, die zorgt voor harmonie en onderlinge verbondenheid.

Verschillen in leiderschapsstijl zijn verantwoordelijk voor 70% van de verschillen in werkklimaat. Natuurlijk is het lastig voor senior managers te begrijpen hoe hun medewerkers het werkklimaat ervaren. Maar ze moeten wel onder ogen zien hoe belangrijk hun eigen rol is bij het genereren van een goede werksfeer. Uiteindelijk geldt: hoe positiever het werkklimaat, hoe beter de prestaties van werknemers.

Bron: Onderzoek Hay Group

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Peter Jansen
Erg leuk onderzoek over leiderschapsstijlen over de grens en misschien vrij verrassend. Ik zou in eerste instantie verwachten dat er een koppeling gemaakt kan worden met de Machtsafstand in de organisatie (Geert Hofstede). Maar dit is vreemd genoeg niet het geval (machtsafstand in Israël is erg laag, Italië gemiddeld, maar Turkije, Portugal en Griekenland bovengemiddeld).

Quote: Natuurlijk is het lastig voor senior managers te begrijpen hoe hun medewerkers het werkklimaat ervaren. Maar ze moeten wel onder ogen zien hoe belangrijk hun eigen rol is bij het genereren van een goede werksfeer.

Hier zijn tegenwoordig handige tools voor. Op www.360test.nl kunnen bijvoorbeeld de leiderschapstests van Kets de Vries en van Quinn gratis geprobeerd worden als zelfreflectie van een manager.
Voor een beter beeld zou een 360 graden test uiteraard helemaal een goed beeld geven. Met een 360 graden kunnen bijvoorbeeld de werknemers en leidinggevende/directie de manager beoordelen, waarna vervolgens deze resultaten tegenover de zelfreflectie van de manager worden gezet. Hierdoor wordt een perfect beeld geschetst van de leiderschapsstijl van de manager aangezien zijn leiderschapsstijl door zijn personeel en leidinggevende heel anders ervaren kan worden dan hij/zij zelf voor ogen heeft.

Meer over Leidinggeven