Leiderschap en de Kracht van Empathie

Columns

In een wereld van concurrentie en egoïsme, is mededogen een onmiskenbare kracht die gemeenschappen verenigt en individuen verheft. Mededogen, gedefinieerd als het vermogen om de pijn van anderen te herkennen en erop te reageren met empathie en zorg, is een groot goed in een beschaafde samenleving. Hoe kunnen we dit als leider uitdragen en overdragen binnen onze organisaties?

Het cultiveren van mededogen begint met empathie - het vermogen om de ervaringen en gevoelens van anderen te begrijpen. Het is de eigenschap om verbinding te maken met anderen, zelfs te midden van onze verschillen, en gezamenlijk oplossingen te vinden voor gedeelde uitdagingen. Het is, zoals we weten uit het onderzoek van Zenger & Folkman, maar ook Senge en Laloux, de kracht van succesvol leiderschap.

Een voorbeeld van een leider die mededogen en het vermogen om een emotionele verbinding te maken met haar team demonstreert, is Mary Barra, de CEO van General Motors (GM).

Mary Barra staat bekend om haar empathische leiderschapsstijl en haar toewijding aan het welzijn van haar werknemers. Toen ze aantrad als CEO van GM, erfde ze een bedrijf dat nog steeds herstelde van de financiële crisis en verschillende schandalen. In plaats van zich te richten op puur winstbejag, koos Barra ervoor om een cultuur van mededogen en menselijkheid binnen GM te cultiveren.

Een van de manieren waarop Barra dit heeft laten zien, is door zich actief in te zetten voor het welzijn van haar werknemers. Tijdens de COVID-19-pandemie nam ze snel maatregelen om de gezondheid en veiligheid van GM-werknemers te waarborgen, zelfs voordat overheidsrichtlijnen werden uitgegeven. Ze zorgde ervoor dat GM-fabrieken werden omgebouwd om medische apparatuur te produceren en stelde financiële steun beschikbaar voor werknemers die werden getroffen door de pandemie.

Daarnaast heeft Barra zich ingezet voor diversiteit, inclusie en gelijkheid binnen GM. Ze heeft programma's opgezet om vrouwen en minderheden te stimuleren om hogere functies te bekleden en heeft zich publiekelijk uitgesproken tegen ongelijkheid en racisme. Door deze inspanningen heeft ze een omgeving gecreëerd waarin alle werknemers zich gehoord, gewaardeerd en gerespecteerd voelen.

De kwaliteiten die Barra toont is het vermogen om de emotionele verbinding te maken, het actief luisteren naar de behoeften en zorgen van haar werknemers en haar oprechte interesse in hun welzijn. Door open communicatie te bevorderen en een sfeer van vertrouwen te creëren, moedigt ze haar teamleden aan om zich uit te spreken en bij te dragen aan het succes van het bedrijf.

Leiders die mededogen omarmen, creëren een omgeving waarin empathie wordt gewaardeerd en aangemoedigd. Zij tonen begrip voor de behoeften en uitdagingen van hun teamleden en bieden ondersteuning en begeleiding om hen te helpen gedijen. Door een cultuur van vertrouwen en verbondenheid te bevorderen, kunnen deze leiders een omgeving creëren waarin mededogen gedijt en waarin individuen worden aangemoedigd om hun beste zelf te zijn.

Leiderschap gaat hand in hand met het nemen van verantwoordelijkheid. Leiders die mededogen tonen, erkennen de impact van hun beslissingen op anderen en streven ernaar om positieve verandering te bevorderen.

Zij zijn zich bewust van de sociale en ethische dimensies van hun leiderschap en streven ernaar om een positieve invloed uit te oefenen op de organisatie waarin ze werken en op de gemeenschap waar de organisatie deel uit maakt.

Leiders kunnen het positieve verschil maken. Zij kunnen een bron van inspiratie zijn voor anderen en een positieve verandering teweegbrengen door een cultuur van empathie en begrip te bevorderen, waarin mensen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, en waarin samenwerking en solidariteit worden aangemoedigd.

In een tijd van crisissen en oorlogen is mededogen meer dan ooit nodig. Het is een positieve kracht die ons in staat stelt om verbinding te maken met anderen, om ons in te leven in de ander en om samen te werken aan een betere toekomst. ME – WE – WORK – WORLD.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Organisatiecultuur