De kunst van beginnen

2009 is nu al bijna 2 weken oud. Zijn jouw ideeën en intenties, privé en professioneel, al opgegeven? Zijn ze opgeofferd aan de waan van de dag en de macht van de gewoonte? Of zijn ze springlevend, maar lukt het niet om tot realisatie over te gaan. Schuif je de 1e stap voor je uit omdat het (te) spannend is en het makkelijker is te (blijven) doen wat je deed? De uitdaging is om het 1e Stap Avontuur aan te gaan en de “kunst van beginnen” te ontwikkelen.

Je bent in ieder geval niet alleen, want veel ondernemers, professionals en managers schuiven de 1e stap voor zich uit. In de top vijf intenties van werkend Nederland staan “zichzelf ontwikkelen” (39%) en “doen wat men leuk vindt” (25%). Tegelijkertijd benut men in veel organisatie het budget voor opleidingen en trainingen onvoldoende. En praat het management vaak over het gebrek aan initiatief, ondernemerschap, creativiteit en realisatiekracht. Er blijkt toch een grote drempel te bestaan om de 1e stap zetten tot realisatie van ideeën en intenties.

En het management doet in het in het algemeen niet veel beter. In antwoordt op de vraag of het lukt om ideeën en intenties te realiseren geeft slecht 15% aan dat het hun uitstekend lukt. 38% geeft aan dat er vooruitgang is, maar dat het veel moeite kost. Weinig resultaat wordt gehaald met heel veel inspanning (8%), terwijl een groot gedeelte terugvalt in oud gewoontegedrag (39%).

De kunst van beginnen wordt dus door weinigen beheerst, terwijl de behoefte aan initiatief, creativiteit en ondernemerschap momenteel groter is dan ooit. Oorzaken zijn divers en persoonlijk. Bijvoorbeeld onduidelijkheid over het idee of intentie: wil ik dit echt of is het maar een gedachte? Of hoge verwachtingen: wat ik begin moet wel perfect zijn, anders faal ik. Of belemmerende gedachten: wie zit hier nou op te wachten, wie zit op mijn idee te wachten? Vaak ontstaan door overtuigingen als “doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg!”

“Als je waagt, groeit je moed. Als je aarzelt, groeit je vrees.” - Mahatma Gandhi

De kunst van beginnen is te ontwikkelen en start met het aangaan van de uitdaging: het 1e Stap avontuur. “Doe maar gek, dan doe je gewoon genoeg.” Ik daag je uit voor het 1e Stap Avontuur! Ga de uitdaging aan om over jouw drempel te komen. Met als resultaat meer realisatiekracht voor jezelf en daardoor voor jouw omgeving en onderneming.

Neem nu de teugels in zelfbewuste hand

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Christiaan Enter
Lid sinds 2019
De eerste 4 alinea's waren interessant en trokken mijn aandacht. In de 5e alinea slaat het verhaal volledig om in een advertorial ....

Blijkbaar heeft de schrijver niet voldoende vertrouwen in de toegevoegde waarde van zijn trainingen:

Op de site waarnaar gelinkt wordt (van de schrijver van bovenstaand verhaal!) heb ik geen enkele indicatie kunnen vinden van de kosten, die het volgen van een cursus bij de heer Chandansingh, met zich mee brengt.