Kleur bekennen

Columns

Nog niet zo lang geleden reden medewerkers van KPN rond in kikkergroene auto’s. Dat stamde uit de PTT-historie en zoiets wis je natuurlijk niet van de ene op de andere dag uit. De kikkergroene auto’s waren na hun gebruik bij KPN slechts bij een select publiek populair: “Omdat er zoveel lagen verf op zitten dat roesten vrijwel uitgesloten is”.

Het onderscheid tussen de actieve dienstwagens en de tweedehandsen maakte de aangebrachte resp. verwijderde sticker op de zijkant van het voertuig duidelijk. Meer niet. Maar dat verschil tussen “actief” of “in ruste” was voor de omgeving niet zo interessant, de kleur van het voertuig bleef immers kikkergroen en voor iedereen ruimschoots herkenbaar.

Heden ten dage rijden de dames en heren van KPN in witte auto’s, met daarop een kleurige sticker. Blijft een herkenbare combi, maar is volledig anoniem als je de sticker verwijdert. En dat is volgens mij een aardige business case geweest! Wat kost het als je een nieuwe, witte auto kikkergroen wilt overkleuren, met een goede kwaliteit verf? 1000 euro? 1500 euro? Niet voor de particulier natuurlijk, maar KPN heeft er uiteraard wel een fors aantal te doen per jaar en krijgt dus een andere prijs…

En aan het einde van de looptijd zijn de auto’s in het trotse bezit van een nagenoeg onmogelijke kleur, kikkergroen dus. Wat doet dat met de restwaarde? Ook 1000-1500 euro per auto eraf? Als KPN ieder jaar 1000 voertuigen heeft, ligt hier dus een structurele besparing van 2 à 3 miljoen euro per jaar. Niet slecht, voor overschakelen naar een standaard product!!

Op menige ICT afdeling komen kant-en-klare PC’s, servers en laptops binnen. De ontwikkeling van de software op de bestaande PC e/o laptop heeft de fabrikant tijd en energie gekost, geld dus. Toch wordt de hardware vaak eerst volledig ontdaan van alle meegeleverde software en daarna voorzien van een “image”: een maatgemaakt pakket voor de ICT spullen van de betreffende organisatie. Ook dit image moet ontwikkeld worden, door ICT beheer, en kost dus ook tijd en energie. Ook geld dus.

Een gemiddelde gebruiksduur van ICT-spullen ligt op 3 tot 5 jaar. Leveranciers hebben in die periode meermaals updates, upgrades etc. (excuseer de zoveelste nieuw-Nederlandse, dus Engelse term). In die 3 tot 5 jaar heeft de ICT afdeling zijn handen vol met het opvangen en bijhouden van deze verbeteringen en aanpassingen, testen en tenslotte op het netwerk verdelen ervan. Alweer: best wel dubbel werk, omdat de leverancier dit al voor je doet. En duur ook, omdat je hier in veel gevallen bij de aanschaf van de spullen al geld voor betaalt! En soms ook wel veel geld ook!

Ik besef dat er wat lef voor nodig is, maar welke ICT afdeling is al zover dat zij dit soort dubbel werk afschaft? Hoogste tijd om een ander deuntje te kwaken en kleur te bekennen!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Caroline Beijers
Mooi verband gelegd Maarten! Helder verhaal. Nu nog implementeren, zodat alle kikkers hetzelfde toontje kwaken;-)!
Wouter van Amerongen
Deze werkwijze komt op meer plekken voor, de dwang om te controleren kost zoveel extra geld en haalt de kwaliteit naar beneden. Voorbeeld: koop je een router bij Ziggo, dan plaatst Ziggo eerst hun eigen versie van de firmware op het apparaat en laat dat vervolgens twee jaar achterlopen op de updates van de fabrikant. Terwijl je er als koper niets meer aan kunt veranderen, omdat Ziggo deze optie uitzet. Gevolg: verouderde software die ik als gebruiker makkelijk zelf had kunnen bijwerken met de fabrikant.
Nicky Hoenderboom
Ha Maarten, klinkt me als muziek in de oren! Ik denk ook dat de business case redelijk eenvoudig gemaakt is - vraagt echter wel nauwe samenwerking en afstemming tussen degenen die hardware inkopen, functionele specificaties schrijven, software inkopen en / of (laten) bouwen en degenen die de zaak technisch beheren. Al organisaties tegen gekomen die dit voor elkaar hebben gekregen?
Yvonne Broer-Bloemen
I N D E R D A A D ! ! !
Wat goed man!
Wist je trouwens dat de "kleur" wit eigenlijk alle kleuren bij elkaar is ;-)

Meer over Slimmer werken