Innovatie ook mogelijk met oudere IT-systemen

Columns

Oudere IT-systemen zijn soms een sta-in-de-weg of vertragende factor, maar afscheid nemen kunnen of durven we niet, omdat we niet weten wat de gevolgen zijn. Dit ‘legacy'-probleem speelt bij vrijwel alle bedrijven. Systemen die cruciaal zijn voor de continuïteit zijn nu eenmaal niet gemakkelijk zijn te vervangen. Het zorgt voor een remming op innovatie en ontwikkeling. Ons hierbij neerleggen is de makkelijkste optie, maar niet de beste. Er zijn wel degelijk mogelijkheden om de negatieve impact van legacy te minimaliseren.

Hoe IT-legacy hanteren

Legacy gaat niet altijd over echt verouderde software en systemen. De excessen zijn er, maar ook relatief nieuwe oplossingen kunnen een achilleshiel vormen voor innovatie binnen een infrastructuur. Het probleem wordt vaak veroorzaakt door de grootte en complexiteit van de oudere applicaties, toepassingen die we dagelijks gebruiken. Een eenvoudige app is nog wel om te zetten, maar vaak zijn applicaties onderling afhankelijk en vallen ze soms ook buiten de eigen beheermogelijkheden.

Muurtjes om legacy-systemen?

Normaliter worden er dan muurtjes om deze legacy-systemen gebouwd om ze te beschermen tegen hedendaagse (internet)bedreigingen. Veilig opbergen beperkt echter ook de mogelijkheden die ze kunnen bieden. Op die manier wordt de innovatie opzettelijk uit de legacy-systemen gehaald, terwijl er best nog innovatieve oplossingen met een legacy-applicatie mogelijk zijn. Als bedrijven flexibel willen zijn, of agile zoals we dat tegenwoordig noemen, dan moet alles in het bedrijf hierop inspelen. Applicaties vervangen of aanpassen is een oplossing, maar een mogelijk interessanter tarief is de infrastructuur zo in te richten dat deze apps kunnen meeliften op het succes van anderen. Het verschil zit hem in systeemdenken versus denken in informatie.

In de zorg worden bijvoorbeeld CAT-scans vaak op verouderde systemen gemaakt. Gaat het om de systemen of om de scans? Als u in staat bent de content op een bruikbare, veilige manier te ontsluiten, en daarmee innovatie te ondersteunen, is het om het even welk systeem daarachter zit. We moeten geen muren metselen om legacy-systemen, we moeten er een poortwachter voor zetten die de output van zo’n systeem geschikt maakt voor een innovatieve infrastructuur.

Informatie ontsluiten

Applicaties die op een innovatieve, veilige manier worden ontsloten, ongeacht het onderliggende systeem, bieden veel meer flexibiliteit en controle-mogelijkheden. Het is veel interessanter en makkelijker om een tourniquet te beheren in plaats van het slot of alles erachter. Wanneer u op een centrale plek kan bepalen hoe apps worden beveiligd tegen hedendaagse bedreigingen als DDoS-aanvallen, dan bepaalt dat de innovatiekracht, niet de legacy-systemen aan de achterkant. Een tourniquet met heldere aansturing voor toepassingen, maakt het mogelijk om legacy-applicaties langer te kunnen blijven gebruiken.

Cloudtechnologie en virtualisatie spelen hierbij een cruciale rol. Hiermee is het veel makkelijker om resources op te schalen of juist naar beneden bij te stellen, afhankelijk van de vraag. Hiermee worden enorme besparingen gerealiseerd, doordat energie, manuren en IT-benodigdheden veel efficiënter worden ingezet. Bovendien zijn de vrijgekomen resources in te zetten op andere plekken, zoals nieuwe, innovatieve services.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over IT en Business