Nederlandse ondernemingen gebruiken informatie nog nauwelijks voor strategische doeleinden en het behalen van concurrentievoordeel. Volgens de bedrijven wordt in het algemeen veel informatie uitgewisseld, maar laat de bruikbaarheid te wensen over en komt de strategische inzet van informatie daardoor niet van de grond. Dit komt vooral doordat gegevens versnipperd en in verschillende vormen worden opgeslagen.
Bij ruim de helft van de bedrijven is informatiestrategie vooral gericht op meer efficiency en het identificeren van risico’s. Bij slechts 27% staat het behalen van concurrentievoordeel voorop. Een overgrote meerderheid van de organisaties verwacht dat het belang van de strategische inzet van informatie de komende jaren zal toenemen.
Die grote hoeveelheid informatie is duidelijk geen garantie dat mensen beschikken over de juiste informatie om hun werk goed te doen of om kansen in de markt te benutten. Sterker nog, de groei van de informatiestromen heeft tot gevolg dat deze in de praktijk worden ervaren als onhandelbaar, zodat veel mensen er geen gebruik meer van maken.
Het inzicht in bedrijfsgegevens laat nogal te wensen over bij grote organisaties. Bedrijven willen wel graag meer informatie halen uit hun data. De komende twee jaar zal er meer gebruik worden gemaakt van business intelligence en prestatiemanagement. Hiermee hoopt men hun strategische bedrijfsvoering te kunnen verbeteren.
Het gebrek aan bruikbare informatie uit de bedrijfsdata komt vooral doordat deze op verschillende plaatsen en op versnipperde wijze wordt opgeslagen. Er wordt gebruik gemaakt van spreadsheets, databases en datawarehouses. Alleen in het laatste geval is de informatie centraal opgeslagen en heeft het bedrijf snel en efficiënt toegang tot alle soorten informatie.
Toch geeft driekwart van deze mensen aan dat ze weten waar de informatie vandaan komt, maar geen idee hebben wat er met de informatie is gebeurd, voordat ze deze te zien krijgen. Het lijkt er dus op dat er veel te vaak strategische beslissingen worden genomen op basis van onvolledige of onbetrouwbare informatie of op basis van informatie waarvan de betrouwbaarheid niet bekend is. Ruim een derde van de ondervraagden heeft de bedrijfsstrategie niet vertaald naar doelen, wat betekent dat resultaten dus niet worden teruggekoppeld naar de onderneming.
We zien dat daadwerkelijke business intelligence niet ophoudt bij het beschikken over rapporten. Een robuust onderliggend intelligence platform en voorspellende analysekracht stellen bedrijven in staat om operationele, tactische en strategische informatie real-time ter beschikking te hebben. Zo worden beslissingen op alle niveau's en voor allerlei rollen op het juiste moment mogelijk gemaakt. In bepaalde situaties kan dit zelfs direct, zonder menselijk tussenkomen.
Rapporten zijn passief, daar heb je niets aan. Bedrijven moeten hun datawarehouse activeren, zodat ze ook daadwerkelijk iets met de informatie dóen die uit hun bedrijfsdata komt. Alleen dan kun je concurreren en innoveren.
Bij veel bedrijven ligt de nadruk momenteel op het stroomlijnen van hun IT-landschap in plaats van de zorg dat de informatiestrategie waarde creëert voor de onderneming en in de markt leidt tot een voorsprong. Het stroomlijnen is vaak al een uitdaging op zich, zeker in grotere organisaties waar sprake is van honderden systemen en waar het uniformeren van systemen en processen een enorme klus is. De CIO is in de praktijk dan ook vooral bezig met het afstemmen van de informatietechnologie op de eisen van de business, waardoor hij niet toekomt aan het strategisch benutten van informatie. In de praktijk blijkt hij dan ook veel vaker een CTO in plaats van een CIO.
Het is essentieel dat organisaties zich alleen al vanuit pure overlevingszin structureel gaan bezinnen op informatie governance, ook op de langere termijn. Het ontbreekt de meeste organisaties in het algemeen aan een visie op information governance. Bedrijven kijken hoorguit een paar jaar vooruit. De vraag of de doelstellingen van het informatiebeleid daadwerkelijk worden bereikt speelt bovendien nauwelijks een prominente rol. Een gestructureerde evaluatie op het succes vindt beperkt plaats. Dat is merkwaardig want het beschikken over de juiste informatie vormt voor veel bedrijven de sleutel tot duurzaam succes.
Duidelijk is dat er voor de CIO een duidelijke rol ligt in het faciliteren van informatie-uitwisseling, zodat de creativiteit wordt gestimuleerd. Duidelijk is ook dat daarbij gestreefd moet worden naar een toekomst waarin maatwerkinformatie 'on demand' kan worden gevraagd en geleverd. Het goed omgaan met informatie zal immers steeds vaker van essentieel belang worden voor het succes van organisaties. Wie niets onderneemt, zal het systeem steeds meer zien verzanden of zelfs zien vastlopen.
Gerelateerd artikel:
Van de wal in de sloot met ERP en BSC
Veelbelovende systemen zijn er genoeg maar goede info is snel en simpel
door: Koen Perik
Hebben managers een benul van de onzin die onder de vlag van ‘Finance & Control’ eigenlijk alleen maar moeite en geld kost? Een citaat: “Balanced Scorecard en Beyond Budgeting zijn zand in de bedrijfseconomische machine”. Perik verschaft u de top 3 aan ellende. Doe er uw voordeel mee en geef de fancy management-concepten terug aan uw leverancier. Misschien krijgt u uw geld nog terug.
De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Kluwer FinancieelManagement)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>