Channels

Organisaties besteden onvoldoende aandacht aan strategische Management Development. MD is meer dan zomaar een leiderschapstraining. Het is een manier om managementtalent te ontdekken en te ontwikkelen. Het is het doelgericht ontwikkelen van getalenteerde managers met het oog op interne doorstroom. Een belangrijk middel ook om uw organisatie krachtig te houden.

MD is een systeem van faciliteiten en condities om de kwaliteit van (toekomstige) managers te ontwikkelen. Deze kwaliteiten:
–  zijn essentieel om organisatiedoelen te bereiken
–  zorgen ervoor dat de gewenste cultuur wordt uitgedragen
–  stellen managers in staat te leren van elkaar en met elkaar, zodat zij onder verschillende omstandigheden goed tot hun recht komen
.
Bij effectief Management Development is dit systeem verankerd in de organisatie.

Strategische impact

“Leadership cannot really be taught. It can only be learned,” stelde zakenman Harold Geneen ooit. Hij begreep dat de ontwikkeling van leiderschap een complexe uitdaging is met een strategische impact.

Lees ook:

Huh, war for talent?

Op het terrein van opleiden en leren in organisaties hebben zich de afgelopen jaren een aantal opmerkelijke trends en ontwikkelingen voorgedaan. Een belangrijke ontwikkeling heeft betrekking op de verschuiving van ‘opleiden’ – met nadruk op activiteiten van de opleider – naar ‘leren en kennisontwikkeling’ – met nadruk op groei in de bekwaamheid van medewerkers.
De drijfveer voor deze verschuiving is gelegen in het inzicht dat de bijdrage van de individuele bekwaamheid een steeds belangrijkere factor is geworden bij vernieuwingen, zowel in bedrijfs- en productieprocessen als in strategiebepaling en organisatieontwikkeling.

Dit betekent dat er een hernieuwde afstemming gaande is tussen organisatie en medewerkers en tussen de strategie van de organisatie en de inzet en deskundigheid van de medewerkers in het bijzonder. Daardoor zijn ook de positie en taak van de afdeling Opleidingen binnen organisaties veranderd in een proactieve ‘partner in business’, gericht op het bevorderen van het lerend vermogen van de organisatie als zodanig.

Management Development (MD) heeft een bewezen impact op de prestaties van organisaties. Uit Amerikaans onderzoek van Jim Collins (2001) blijkt dat in 90% van de meest succesvolle organisaties, het topmanagement is opgegroeid in eigen huis. Het is wel zaak om MD te verbinden met de doelen van de organisatie en te werken met verschillende doelgroepen.

ArrayAls u merkt dat allerlei losse trainingen steeds meer een strategisch karakter krijgen, waarbij u kijkt naar organisatiebelangen en de effecten op lange termijn, dan is het tijd om serieus werk te maken van Management Development. Doe de MD-check.

Sponsored Content:  Schouten & Nelissen.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. Bron: Strategisch opleiden en leren in organisaties‘ door 
Prof.dr. J.W.M. Kessels

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x