Channels

De helft van de Nederlandse managers is géén teamspeler, niet ondernemend en niet innovatief. De andere helft heeft doorgaans hooguit één van deze kwaliteiten. Dat blijkt uit een studie van het adviesbureau Towers Perrin onder 292 Europese bedrijven, waaronder 31 Nederlandse. Daarover bericht het blad Personeelsbeleid.

Grote kloof
Volgens de onderzoekers gaapt een grote kloof tussen de kwaliteit van het zittende management en de vereiste leiderschapskwaliteiten van de onderzochte bedrijven. Er is onder meer gekeken naar de drie leiderschapskwaliteiten: teamspeler, ondernemend en innovatief. Slechts 50 procent van de onderzochte managers blijkt op een van deze kwaliteiten positief te scoren.

Natuurtalent
De slechte kwaliteit van leidinggeven wordt in eerste instantie veroorzaakt door het magere potentieel aan leiders. Een op de tien managers is een natuurtalent, 30 procent had nooit manager moeten worden en 60 procent moet hard werken om er iets van te maken.

Lees ook:

Hoe ontwikkelt u de kwaliteit van uw managers?

Instrumenteel
Een tweede oorzaak van de slechte kwaliteit is een te instrumenteel gebruikmaken van management development-programma`s. Deze programma`s worden veelal beheersmatig ingezet waarbij het accent te veel op de middelen en te weinig op de mensen ligt. In plaats van dat managers ineffectief gedrag afleren, leren ze trucjes toe te passen. Het effect van deze trucjes beklijft echter niet.

(bron: Managersonline.nl)

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Mijn eerste reactie op de titel was “ja dat klopt”. Verder lezend rezen bij mij meer vragen op dan dat er antwoorden kwamen. Ook bij managersonline.nl, de bron voor dit stukje, kwam ik niet verder.
Kennelijk vindt Towers Perrin dat teamspeler, ondernemerschap en innovatief zijn zeer belangrijke competenties voor de managers in de onderzochte 292 Europese bedrijven.
Als oorzaken voor de matige kwaliteit van de managers wordt genoemd het magere potentieel en het te instrumenteel gebruik maken van MD-programma’s.
Op basis van het stukje zou ik zeggen dat de bedrijven eerder een profilerings- en selectieprobleem hebben. Wellicht dat iemand van Towers Perrin dit stukje leest en wat meer info kan geven. Ditt lijkt mij een goede start voor een rubriek management en/of leiderschap sec. Deze bestaat nog niet op dit zeer gewaardeerde platform. Wellicht dat zoiets toch wel vruchtbaar zou kunnen zijn.
Vriendelijke groet,
Rob Spoelstra

x
x