“Het nieuwe werken is vooral iets voor oudere mensen”. “Je bent jong en je wilt meer voorspelbaarheid.” Ik kan nóg wel drie pakkende koppen verzinnen bij het artikel over de Millennials dat deze week op Marketingonline.nl verscheen. “We hebben ons allemaal enorm vergist in de Generatie Y” is de titel daar. De strekking? Jonge mensen willen vooral duidelijkheid en structuur in hun werk en “uitgetekende trajecten van loopbaan en begeleiding” Op het nieuwe werken zitten ze niet te wachten. Stephan Corporaal heeft het onderzocht en promoveert erop a.s. vrijdag. Ik ben niet verbaasd.
Ik zie het om me heen. Rendementseisen en kostenfocus hebben ervoor gezorgd dat veel organisaties zo plat zijn als een pannenkoek. Management is een bijbaan geworden voor professionals die zelf vooral productieve uren stampen. Strategie en beleid worden gecommuniceerd en geacht begrepen te worden via het intranet. Werken is plek-ongebonden en samen-werken doen we via schermen en schermpjes; interfaces en platforms. Het nieuwe is op veel plekken verworden tot “zoek het zelf maar uit”. Wie daarin niet mee kan komen die ontbeert proactiviteit en ondernemerschap. En als dat met selecteren onvoldoende lukt, dan gaan we er op trainen.
Je zult er maar binnenkomen als starter/millennial. Vroeger wezen ze je een bureau en kreeg je een inwerkprogramma en -agenda. Nu krijg je een account en een on-line manual. “Zoek maar ergens een plek.” De generatie die nu instroomt, heeft vanaf zijn achtste levensjaar in werkgroepjes geleerd en projecten gedaan. Een onderwijs en studiecarrière lang zelf hun weg moeten zoeken met kennis verzamelen, werkstukken maken, ad-hoc samenwerken, projecten structureren. Je zou verwachten dat ze geknipt zijn voor zo’n hippe nieuwe werken traineeship. Het tegendeel is waar. Een nieuw leven gaat beginnen voor ze; het échte leven. Ze snakken naar een beetje houvast. Een baan, een carrière, een toekomstperspectief; een beetje vastigheid en een beetje duidelijkheid. Zo menselijk.
Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Er zijn er, die rechtstreeks vanaf de studiebanken het ondernemerschap inrollen, zelf hun toekomst scherp hebben en gaan structureren. Ze kunnen goed omgaan met de onzekerheden en het risico dat daarbij hoort. Daarvoor is hun droom helder genoeg. Ze denken niet eens aan solliciteren.
Degenen die gaan voor de baan hebben andere verwachtingen en behoeften. Misschien worden ze ook ondernemer, vroeger of later, maar nu nog even niet. Ze functioneren en ontwikkelen zich beter als is voldaan aan een aantal basisvoorwaarden; duidelijkheid, structuur, begeleiding en uitdagingen. Het oude werken zeg maar.
Het Nieuwe Werken binnen organisaties is mooi voor mensen die groot zijn geworden met het oude werken. Het is vaak al uitdagend genoeg voor hen. Verwacht niet van je starters, trainees, junioren en assistenten dat ze het allemaal zelf wel uitvinden. Geef ze een plek, een positie, collega’s, de doelen en de middelen (en de uitdagingen) en wees vooral hun manager. Iémand moet ze leiding geven.
Wim Aalbers is veranderaar bij
BewegingindeZaak.nl
Gerelateerde artikelen

Sietse en de tragiek van het Nieuwe Werken
Wim Oolbekkink

Het Nieuwe Werken - niet voor iedereen?!
Marcel Brons

De ‘catch-22’ van Het Nieuwe Werken
Tjerk Potma

Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
Vrijwel iedereen zoekt op bepaalde punten houvast. Ook in zijn of haar werk. Maar soms is houvast ballast geworden. Bijvoorbeeld het uitgangspunt dat iedereen een eigen bureau heeft. Door ICT ontwikkelingen kun je je werk op veel meer plaatsen doen dan vroeger. Daardoor staan veel bureaus 'leeg'. Dat is natuurlijk zonde, en door het uitgangspunt 'iedereen een eigen bureau' los te laten, kan er veel bespaard worden. Jammer voor de medewerkers die graag hun eigen plekje hadden in de organisatie (ook fysiek).
Maar nieuw is voor mij deze vertaling naar wat ik 'een gebrek aan goed inwerken van nieuwe collega's' zou noemen. Het boeit me zeer. Is het gebaseerd op onderzoek? Waar zijn deze conclusies getrokken?
Alvast dank voor de reactie,
Koen