Het narcisme van Trump

Columns

Opvallend is dat Donald Trump vaak in de media als narcist wordt betiteld zonder dat wordt aangegeven wat dat precies inhoudt. Bovendien schijnt altijd vast te staan dat het alleen maar een negatieve eigenschap is. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn hetgeen ik al eens aangegeven heb in mijn artikel ‘Narcisme innovatie en leiderschap

In mijn opiniestuk ‘Wordt Trump een productief narcist?’ volg ik de theorie van Michael Maccoby in zijn boek ‘The Productive Narcissist’ waarin hij stelt dat een narcist het beste leiderschapstype is in snel veranderende tijden. Hij noemt als voorbeeld onder andere Franklin D. Roosevelt.

Als dit juist is staat het haaks op de beschouwingen van veel management experts, die slechts de gevaren van ijdeltuiten zien.

Te weinig wordt stil gestaan dat dit soort bezeten mensen altijd proberen grootse prestaties te leveren om hun ijdelheid te strelen.

Of dat tot positieve resultaten leidt hangt slechts af van een enkele factor, namelijk of in de omgeving voldoende kwalitatief sterke personen zijn die hem het juiste tegenwicht kunnen bieden.

Dan kan de combinatie van de gedrevenheid van de narcist en het vakmanschap van zijn omgeving inderdaad tot een doorbraak in de snel veranderende tijden leiden, dus tot grootse prestaties. We noemen dat productief, wat aanzienlijk meer is dan functioneel.

De maatschappij kan zo beschouwd grote baat hebben van productieve narcisten. De vraag nu is of Trump dat wordt en dat is in dit stadium nog niet te beantwoorden, omdat zijn regeerperiode nog moet beginnen. Vast staat echter dat Trump enkele zwaargewichten in zijn kabinet heeft gehaald die zich niet zonder meer achter zijn kar zullen laten spannen.

Of het ex-Exxon-Mobile CEO en beoogd minister Tillerson van buitenlandse zaken is of generaal Mattis, beoogd minister van defensie, zij hebben een grote staat van dienst. Zij hebben in de hearings bij de senaat bijvoorbeeld in de opstelling naar Rusland duidelijk afstand genomen van hun baas Hetzelfde geldt voor beoogd ministers van justitie en binnenlandse veiligheid Sessions en Kelly, die zich distantieerden van martelpraktijken, waar Trump bij terroristen wel wat in ziet. De nieuwe chef van de CIA Pompeo ging achter de inlichtingendiensten staan, die door Trump zwaar worden bekritiseert

Het zijn eerste signalen van hoop dat het echt wat worden kan met Trump. Zijn verdienste is dat hij urgente problemen die in het Westen bestaan echt heeft benoemd. Oplossen van die problemen zal visie, vakmanschap, taaiheid, volharding en geduld vragen. Dat laatste heeft Trump zeker niet en dat moet dus door zijn omgeving worden afgedwongen. Laten we het team Trump ‘the benefit of the doubt’ geven.

Dit staat uiteraard los van de vraag of wij Trump aardig vinden, dat weten we wel, dat is niet het geval; iets proleterigs kan hem niet worden ontzegd. Zijn ministersploeg stelt zich echter constructief op tegenover Europa, dat is goed nieuws. China, Rusland en de radicale islam zijn het die zich zorgen moeten maken En Europa is geen onderdeel van zijn binnenlandse conservatieve beleid dus laten we iets relaxter toekijken wat het wordt..

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Rijk Binnekamp
Narcisme en leiderschap zijn op een ingewikkelde manier met elkaar verbonden. Narcisme heeft voor velen een negatieve gevoelswaarde, maar het is wel de motor die ons drijft. Het is dan ook niet het narcisme van Trump waar ik mij zorgen over maak. Echter een wereldleider die openlijk en aantoonbaar liegt, zich daar geenszins zorgen over maakt, die niet schroomt op verwerpelijk wijze gehandicapten na te doen, die tot aan zijn nek in het moeras van belangenverstrengeling staat, (en deze lijst is zonder al te veel moeite veel en veel langer te maken) dat is wat mij zorgen baart. Het morele leiderschap van Trump is m.i. beangstigend en zorgwekkend.
Grimbert Rost van Tonningen
Auteur
Beste Rijk
Trump heeft ongeveer hetzelfde effect op de bestaande elite als Fortuyn dit had. Hij heeft net als Fortuyn maling aan alle conventies en ethiek van de bestaande leiders. Ik ben het eens dat hij regelmatig liegt, bovendien is hij een onbehouwen vlerk. Maar misschien was dit nodig om ons wakker te schudden? Zover is het gelet op de huidige reacties nog lang niet, zie ook de niet opgeloste problemen in mijn artikel in Jalta. Uitspraken dat de NAVO obsolete is, dat Merkel een desastreuze blunder heeft gemaakt met haar welkom vluchtelingen beleid en dat de EU uiteen zal vallen met de verstandige Engelsen als eerste voorop die het zinkende schip verlaten, zijn niet bepaald stimulerend.
Ik ben pro EU/ Europeaan, maar we zullen toch slagvaardiger moeten worden
Hans Warmenhoven
Lid sinds 2019
Met zijn tweets verschiet hij al aardig wat munitie en krijgt beweging in de logheid van bedrijven en politieke arena's. Terecht is opgemerkt, dat zijn regeerperiode nog moet beginnen. Zijn schoten zijn daardoor al als productief op te vatten, de toon is gezet. Met de enkelingen op ministersposten is nog niet helder of er in de breedte van zijn team voldoende kritische massa aanwezig is. In de hearing is afstand van opvatting tov T waarneembaar, dat leidt ertoe dat zij benoemd en aanvaardbaar zijn geworden. Verder valt op te merken dat er in de directe werkomgeving veel "friends" op de sleutels passen. Dus productief ja, de effecten voor de USA op iets langer termijn en de shift in power in de wereld is onduidelijk. Is het niet ook een karaktertrek, dat wanneer zij onvoldoende erkenning krijgen ic weerstand er een ander impulsief gedrag gaat voordoen? Zijn er voorbeelden van narcisten met louter positieve carrières? Of vallen we dan terug op de "Ratelbanden" van onze samenleving (nomen est omen?). Eens met de bewegingen maar schoppen tegen alle conventies en ethiek in maakt hem nog niet tot de leider die de wereld nodig heeft naar mijn bescheiden mening.
PM; is het voor de kar spannen?
Willem Massier
Misschien vinden andere lezers het helemaal niet zo'n probleem, dat er iemand tot leider van onze westerse wereld is gekozen(!), die telkens weer een totaal gebrek aan respect toont ten opzichte van de 'zwakke mens' in de samenleving.
Wellicht gaat Trump inderdaad een fantastisch resultaat halen voor zichzelf en zijn achterban. Daarmee poetst hij dan meteen zijn eigen ijdelheid verder op. De vraag is echter of hij daarmee ook echt leiderschap heeft getoond.
In mijn blog van vorige week (“Ik ben de baas!” is niet de juiste toon. Of toch wel?) op https://www.benjijalwakker.nl/baas-is-juiste-toon-toch/ heb ik daar echt mijn vraagtekens bij geplaatst.
Jan den Breejen
Narcisme is nog vriendelijk gezegd. Even los van of het nu effectief is of wordt of niet, Trump lijkt meer de ruziezoekende pestkop (bully) die ervan geniet om anderen onder druk te zetten, boos te maken, te beledigen etc. 'I savour your suffering'-karakter; iemand met sadistische trekken.
Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
Grimbert,

Je vergeet de kwalitatieve inhoud van de strategie of het beleid. Dat is m.i. doorslaggevend voor succes. En het narcisme kan helpen om die inhoud radicaal door te voeren.

De hamvraag is dus:
+ is dat Mexico beleid c.q. het beleid tegen slopen van binnenlandse banen, echt verstandig?
+ is het Israël beleid eindelijk succesvol?
+ is het Rusland en China beleid echt wijs?
+ is de kritiek op de EU en de aansporing tot verbeteringen wijs?
+ etc. etc.

Ik weet het niet, maar gelet op de kritiek van ook vele wetenschappers op deze onderwerpen in de afgelopen decennia, zou dit ook best een positieve revolutie kunnen zijn.

Ik denk dat de persoon van Trump dan eigenlijk ondergeschikt is. Behalve dan de wetenschap dat narcisten in crisis situaties heel effectief kunnen zijn.

Conclusie: het kan een super succes worden, maar het kan ook een werelddrama worden.
Inge Mink
Wat ik het meest zorgwekkend vind aan Trump, is dat hij in the end altijd voor zichzelf zal kiezen. Dat maakt hem vatbaar voor de invloed van Rusland, bijvoorbeeld. Als zij belastende info over hem hebben die hij niet wil dat naar buiten komt, dan is hij met zijn persoonlijkheid vatbaar voor chantage en daarmee zal hij bereid zijn zijn volgelingen te offeren om zijn eigen vege lijf te redden. Het zijn meer die kanten van het narcisme die me enorm zorgen baren bij de aanstelling van Trump.
Trump zal altijd zijn eigen belang laten prevaleren boven de belangen van anderen en Rusland zal daar heel handig gebruik van kunnen maken, bijvoorbeeld. Het valt te verwachten dat Trump nog wel wat zaken op zijn kerfstok heeft die zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid aan kunnen tasten. Als die info in de verkeerde handen komt, dan houd ik mijn hart vast.
Inge Mink
Ter aanvulling: Narcistische leiders zijn zeker goed in de acties die Trump nu doet. Ze halen de hete kastanjes uit het vuur, zeggen waar het op staat en gaan de confrontatie niet uit de weg. Daarom zijn narcistische interim-managers meestal heel erg succesvol in hun werk. Want zij doen waar het bedrijf dat hen inhuurt op dat moment nodig heeft: orde op zaken stellen, oude patronen doorbreken en disfunctionerende (MT)medewerkers confronteren en waar nodig uit hun functie zetten. Met name narcistische mensen kunnen dat heel goed, omdat ze confrontatie en conlfict niet schuwen. HEt gaat bij narcistische mensen vaak fout als ze langdurig op een functie zitten, omdat zij niet goed in staat zijn om veiligheid en vertrouwen te kweken bij hun volgelingen. En daar wordt de angstcultuur geboren. We kennen de gevolgen hiervan.
Hans Warmenhoven
Lid sinds 2019
En wat te denken van het altijd groot, groter en grootst. En wie niet voor mij is, is tegen mij. Inderdaad @Inge, hij zal altijd voor persoonlijk gewin gaan waar discrediet op de loer ligt. Met zijn verleden is het niet zo moeilijk iets compromitterend te vinden.
Time will tell, de aanzet tot angstcultuur is al lang ingezet door de tweets enz.
Zullen de de leiders met elkaar in staat zijn tot een nieuw aards evenwicht in velerlei opzichten. Davos here he comes?!
Grimbert Rost van Tonningen
Auteur
Ik zie aan de reacties hoe het leeft wat Trump doet cq gaat doen. Niemand zal beweren dat hij een mooi karakter heeft, maar dat geldt voor veel topmensen zo niet bijna alle. De omgeving is dus bepalend, zijn het meelopers of zijn het vakmensen die zich niet gek laten maken en willen vasthouden aan een overeengekomen strategie. Inderdaad over een aantal aspecten waar Jan van der Zanden het over heeft, en nog meer, we zullen zien

H Warmerhoven Franklin D. Roosevelt wordt beschouwd als een productieve narcist, maar hij was ook onmogelijk in de omgang, je kon dat toen vragen aan zijn vrouw Eleanor
Marina
Ik heb dikwijls genoeg mensen gewaarschuwd dat die Trump een narcist is. Ik heb zelf zo'n partner gehad die zelfs geen geweten heeft en mij de schuld gaf. Ik ben blij dat ik op tijd in had gezien hoe narcisten overkomen. In het begin charmant maar het zijn schuimmarcheerders en potentiele verkrachters.

Meer over Leiderschap