Hard én zacht. Casus Scrum binnen de Rechtspraak

Cover stories · Cases · Interviews

‘Scrum binnen een klassieke organisatie als de Rechtspraak’ – niet direct een vanzelfsprekende combinatie, maar het werkt! Dat bewijst Mirjam Elast-Zeeders, Scrum Master bij Spir-it, de IT-dienstverlener van de Rechtspraak. Daar is ze zo’n 25 jaar geleden begonnen als developer, waarna ze zich heeft ontwikkeld tot teamcoördinator en Scrum Master. Die laatste rol vervult ze nu 4 jaar. Bij Spir-it coacht Mirjam twee Scrum-teams en werkt ze samen met 100 man aan de modernisering van de Rechtspraak. Reden genoeg voor ons om bij haar langs te gaan en haar te vragen naar de Scrum ervaringen binnen de Rechtspraak!

Waarom binnen de Rechtspraak met Scrum aan de slag ?

“Een aantal jaar geleden zijn we een zoektocht gestart naar hoe we de ontwikkeling van onze IT-...

Dank, Nadine en Bram, voor het delen van deze case, erg leerzaam, vooral de gewenste aandacht voor de zachte kant van samenwerken. Slimme oplossing gevonden om Scrum binnen een traditionele projectorganisatie-structuur in te passen.
Tineke Porschen
Wat een prettig, helder en 'down to earth' verhaal - voor mij als scrum master heel herkenbaar en bruikbaar.
Ingeborg Vandepoel
Dank voor het artikel! Goed dat hier vanuit de praktijk aandacht voor is.
Pieter van der Woude
Lid sinds 2019
Een voor mij herkenbaar en leerzaam verhaal. Dank daarvoor.
Ik heb nu ruim een jaar ervaring als Scrummaster. De zachte kant is inderdaad onderbelicht in de Scrumguide en ook in diverse trainingen wordt er meer aandacht gegeven aan de gebeurtenissen en artefacten. Onlangs heb ik een Agile-scrum introductie gegeven aan teammanagers en ben bewust met de zachte kant begonnen. Ik heb het ijsbergmodel van McClelland als metafoor genomen. De zachte kant heb ik toen de binnenkant van Agile-scrum genoemd, datgene dat onder water zit. De buitenkant zit boven water en dat zijn bv. de productbacklog, de standup en de sprint review.
Ik heb zelf moeite met de woorden “zacht” en “hard”, ik draai ze liever om.
Agile is voor mij een mindset – je bent Agile! Daar aan werken samen met het team, is lastig en vaak hard. Daar gaat het over je eigen normen en waarden, de relatie, over elkaar raken en geraakt worden, over elkaar helpen. Dat kan soms pijnlijk zijn, dichtbij en emoties oproepen.
En als er weer kleine stappen worden gezet, dan geniet ik.

Meer over Scrum - Agile