Zo haal je meer uit informeel leiderschap

Cover stories

Informeel leiderschap krijgt weinig aandacht in de organisatiekunde. Onterecht, informele leiders spelen een cruciale rol in innovatie en het beheersen van de informatiestromen. In een tijd van platte organisaties met autonome medewerkers worden ze bovendien steeds belangrijker. Uit een recente studie blijkt dat als informele leiders zich niet door hun organisatie gesteund voelen, een burn-out op de loer ligt.

Voorbeelden

Online bank Knab heeft de klantenservice hoog in het vaandel staan, reden waarom de servicedesk een centrale plaats in de organisatie heeft. Toen een medewerker van de afdeling merkte dat de klanten vaak opmerkingen hadden over de mailtjes die ze van de bank ontvingen, kaartte hij dat intern aan. Als servicedeskmedewerker, verklaarde hij tegen zijn collega’s, heb ik ideeë...

Bert van der Linden
Lid sinds 2019
Ik ben het volledig met dit artikel eens. Formele leiders zijn aangesteld , informele leiders zijn zo gegroeid binnen de organisatie. Wij binnen Interact Consult maken bij verandertrajecten bij voorkeur gebruik van informele leiders.

Meer over Leidinggeven