Alle commissarissen het klooster in!

Cover stories · Cases

In de masterclass voor voorzitters van Raden van Commissarissen passeert het ene na het andere voorbeeld de revue. Voorbeelden van Raden waar het mis ging. Waar de media breeduit verhaalden over alles wat fout ging, en verkeerd gedrag van commissarissen die ‘hebben zitten slapen’. Zij hadden namelijk kunnen voorkomen dat bestuurders de fout in gingen en het bedrijf of de sector stevige (imago)schade opliep. Wij, de commissarissen ter plekke, zouden het natuurlijk veel beter hebben gedaan dan onze foute collega’s.

Een groot voordeel van deze ‘bad practices’ blijkt dat wij in de masterclass kunnen laten horen dat wij zo dom niet zijn. In de bespreking van dat wat anders had gemoeten, komt het ene na het andere slimme idee langs. Uiteraard: leren van (andermans) fouten is prima.

Echter minder...

Tamara Ronteltap
Wat een verfrissend en ´reflectieve´ kijk op het werk van RvC´s. In mijn werk heb ik gemerkt dat er nog best wel een taboe rust op het omgaan met dilemma´s; alles is immers maakbaar en succes een keuze. Wanneer ik ze laat kennismaken met mijn methodiek om een afgewogen keuze te maken in een dilemma, is er vaak opluchting.

Meer over Corporate governance