Goede voornemens

Columns

De jaarwisseling is voor veel mensen een moment van reflectie en van goede voornemens. Je kijkt nog eens terug op het afgelopen jaar en je neemt je voor het komend jaar sommige dingen anders te gaan doen.

Jammer genoeg is het ook zo dat het voor veel mensen blijft bij voornemens. Mij staat nog helder het beeld van een vriend op het netvlies die als voornemen had te stoppen met roken en slechts 1 uur in het nieuwe jaar alweer zijn eerste sigaret op stak. Je kunt dus kennelijk behalve van goede voornemens ook spreken van slechte voornemens. Slechte voornemens in die zin dat het de voornemens zijn die zijn blijven liggen van vorig jaar.

Wil je een serieuze kans hebben dat je voornemen succesvol is, dan is het zaak je voornemen nog slimmer dan SMART te formuleren. Dat doe je door er tijd en energie in te stoppen en een aantal vragen te doorlopen die het hoe, waarom en waarvoor van je voornemen kristalhelder maken.

1. Is je voornemen positief geformuleerd?
Zorg dat je voornemen positief geformuleerd is. Wat je wilt moet kristalhelder zijn. Een wazig voornemen als "ik wil meer geld" is al ingevuld als je één euro op straat vindt. Beter is "ik heb eind volgend jaar 1000 euro op mijn spaarrekening staan." Andere goede voornemens zijn:
• Ik ga 2 keer per week 5 kilometer hardlopen.
• Ik lees elke maand 1 boek.
• Ik geef elke maand 25 euro aan een goed doel.
• Ik stap elke ochtend 1 halte eerder uit de bus en wandel het laatste stuk.
• Als ik tussen de maaltijden honger heb dan drink ik een glas water in plaats van een snack.

2. Is het jouw initiatief en heb jij er controle over?
Stel jezelf de volgende twee vragen:
Doe ik dit voor mijzelf of iemand anders? Maar al te vaak zegt iemand te willen stoppen met roken. Wanneer je doorvraagt blijkt de motivatie te zijn: "Ja, mijn vrouw / man, vriend(in) / kinderen wil(len) het." De kans van slagen is echt groter als de motivatie van binnenuit komt. Een betere zou zijn: "Ik wil een lang en gezond leven."
Hangt het resultaat uitsluitend van mij af? Bij het voornemen "ik wil afdelingsleider worden" hangt het resultaat niet uitsluitend van jou af, maar is het goed je te realiseren dat ook de directie hierbij een rol zal spelen.

3. Wanneer weet ik dat ik mijn voornemen bereikt heb?
De volgende vragen zijn ongelooflijk belangrijk en ze helpen je om voornemens op te sporen die te wazig zijn of iemand anders niet duidelijk zijn.
Hoe weet ik straks dat ik het voornemen heb behaald?
Wat ga ik doen als ik het voornemen heb verkregen?
Wat zal ik zien, horen en voelen wanneer ik het heb verkregen?

4. Heb je de context duidelijk omschreven?
Waar, wanneer en met wie wil je het? Er zijn wellicht voornemens die je niet overal, altijd en met iedereen wilt bereiken. Voorbeeld: "Ik wil dingen duidelijk kunnen weigeren." Hier is de context vaag, het voornemen voldoet niet in deze vorm. "Ik wil duidelijk nee kunnen zeggen als mijn chef me vraagt over te werken als ik mij verheug op een vrije avond." Deze formulering voldoet wel, de context is duidelijk aangegeven.

5. Welke hulpbronnen heb je nodig?
Aan de hand van deze vraag kun je nagaan welke mensen, kennis en dergelijke je nodig hebt om je voornemen te bereiken.

6. Ga na of je voornemen ecologisch is.
Hier stel je jezelf eenvoudig vragen om er zeker van te zijn dat het resultaat met alle aspecten van je leven in overeenstemming is. Deze vragen filteren een eventuele verborgen agenda of een secundaire winst waarvan je je niet bewust was toen je je voornemen stelde.
• Wat is de werkelijk reden waarom ik dit wil?
• Wat win of verlies is als ik het heb?
• Wat gebeurt er als ik het bereik?
• Wat gebeurt er niet als ik het bereik?
• Wat zal er gebeuren als ik het niet bereik?
• Wat zal er niet gebeuren als ik het niet bereik?

Het is belangrijk om kristalhelder te formuleren wat je voornemen is. Realiseer je hierbij dat alles begint bij een eerste stap. Lao-Tzu, een oud Taoïstisch filosoof heeft ooit gezegd dat een reis van duizend mijl met één enkele stap begint. Zonder die eerste stap (en vervolgens alle volgende stappen) zal er niets gebeuren, hoe helder je voornemen ook omschreven is. Gebruik je zintuigelijk bewustzijn. Wanneer je in staat bent te zien, te horen en te voelen wat niet werkt dan kun je je gedrag aanpassen. En tot slot: wees flexibel in je gedrag, of met andere woorden, als iets niet werkt, probeer dan iets anders.

Een gezond en spetterend 2013 en ik wens dat je voornemens goede voornemens zijn.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

A.Vrijlant
Goede voornemens verwijzen naar de dromen van elkeen die zich een beter en mooier leven droomt. Een lilacus onderzocht het principe van zich iets voornemen en komt daarbij tot het volgende inzicht: Voornemens, komen meestal uit het mentaal dat wel eens wat op een rijtje zet. De levenswijze van elke dag beantwoordt echter veelal aan vastliggende patronen in de materie. Een heel jaar volhouden wat men met goeie moed op 1 januari voorneemt vergt voor velen toch net iets te veel mentale discipline. Zodoende krijgen de patronen die vastliggen in het lichaam weer de bovenhand.
Rijk Binnekamp
Geachte A. Vrijlant

Dank voor uw reactie. Het is zeker niet gemakkelijk bestaande patronen te doorbreken, al is het maar vanuit de wetenschap dat een groot deel van ons gedrag volkomen onbewust tot stand komt. Echter, veranderen is zeker niet onmogelijk en de mogelijkheid wordt vergroot als we er tijd en energie in steken. Meer betreft de boodschap van de column niet. Blijft bij mij een brandende vraag over, wat is een lilacus? De Van Dale kan hierin geen duidelijkheid verschaffen.
A.Vrijlant
Een lilacus is een persoon die zich met lilaca bezig houdt.

Lilaca is een wetenschap die het lila bestudeert in al zijn verschijningsvormen. Het lila is in dit verband een universeel werkende energie die rond 1980 is ontdekt. In de lilaca worden ook alle verschijnselen die met het lila samenhangen bestudeerd.
Lilaca is een manier voor mensen om zichzelf te ontdekken in een voortschrijdend proces van zelfkennis op het vlak van de persoon en zijn lichaamsmaterie.

meer informatie is o.a. te vinden op:

http://www.elektoor.com/
http://www.lilaca.com/
http://www.facebook.com/Elektoor

Meer over Zingeving in werk en organisatie