Channels

Ik heb nog maar weinig goede voornemens gehoord dit jaar. Raar, want goede voornemens horen erbij! Niet omdat ze helpen, maar omdat ze hoop geven of een richtsnoer voor het komende jaar vormen. Voor wie ze zelf nog niet heeft verzonnen hierbij de toptien goede voornemens, die ik de laatste jaren voorbij heb zien komen.

10. Die ene opleiding gaan volgen. Vorig jaar te druk geweest. De crisis zorgde ervoor dat ze me niet konden missen. Wordt in 2010 weer een probleem, de meeste opleidingsbudgetten zijn minimaal gehalveerd. Doe tóch die opleiding, al was het alleen maar om klaar te zijn voor de volgende stap.
9. Inzetten voor een goed doel. Was tot voor kort nog een veelgehoord voornemen. Stond ook uitstekend op je CV. In tijden van crisis komt eigenbelang echter vanzelf weer voorop te staan. Laat je niet weerhouden, juist nu scoor je met dit voornemen.
8. Die aardige nieuwe collega helpen. Iedereen kent wel het gevoel. Bij een bedrijf binnenkomen en je na een week buitengewoon eenzaam voelen. Maar dan staat die ene collega op die je wegwijs maakt en je steun en toeverlaat wordt. Ben jij die collega?
7. Dat oude contact weer eens opbellen. De huidige carrièregerichte werknemer kan niet zonder een netwerk. Waardevolle contacten onderhouden voor het moment dat je ze echt nodig hebt. Wel meteen bellen anders komt het er weer niet van.
6. De auto eens wat vaker laten staan. Was goed voor het milieu en de olieprijs hielp ook een handje. Maar alweer doorkruist de crisis dit mooie voornemen. De olieprijs zakt en steeds meer groene labels zorgen voor lagere bijtelling. De auto mag weer, zeker als het een hybride is. Pak in ieder geval de fiets om de kinderen naar school te brengen of een kleine boodschap te doen.
5. Een coach zoeken. Iedereen heeft zo langzamerhand een coach (gehad). Wie er geen had werd meewarig bekeken. Je hoort er gewoon niet bij, niet bij de probleemgevallen, maar ook niet bij de talenten. Zorg dat je dit jaar wel een coach krijgt, het helpt wel en het staat nog goed ook.
4. Stoppen met roken. Is eigenlijk passé. Het moment om te stoppen, geholpen door het rookverbod in de horeca, ligt alweer geruime tijd achter ons. Ach, eigenlijk is het nooit te laat om te stoppen. Gewoon doen!
3. Mijn baas eindelijk eens de waarheid zeggen. Is er het afgelopen jaar al weer niet van gekomen. Tja die promotie hè. In 2010 wordt het er ook niet gemakkelijker op. Voor je het weet lig je eruit in deze onzekere tijden. Tip. Lees dat artikel over hoe je de baas moet coachen.
2. Een andere baan zoeken. De kerstperiode nodigt uit tot reflectie en overpeinzing van het afgelopen jaar. Personeelzaken ziet elk jaar weer met angst en beven de eerste week van januari tegemoet. Dit jaar niet, de crisis leidt ertoe dat mensen blijven zitten waar ze zitten. Ga tegen de stroom in, zeg op en zoek die nieuwe uitdagende baan, juist nu liggen er kansen.
1. Balans tussen privé en werk. Meer tijd voor je partner, kinderen hobby’s etc. Maar ja, toch weer niet van gekomen. Onmisbaar op de zaak, die belangrijke klant, die niet te missen offerte. Niemand wordt hier blij van, zet privé nu eens echt op nummer 1. Je partner zal 2010 een gedenkwaardig jaar vinden.

Fred van Essen is zelfstandig organisatieadviseur en coach.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Fred,
punt 3 en 2 zijn verbonden. Als je dat doet wordt punt 1 geheel automatisch geregeld.
Maar de info is duidelijk

Groet,
Jos Steynebrugh

x
x