Alle goede voornemens van 1 januari al weer overboord?

Columns

Had jij op 1 januari met jezelf afgesproken niet gefrustreerd te worden van de politieke spelletjes die gespeeld worden in de organisatie? Of had jij tegen jezelf gezegd dat je je team nu echt meer gaat laten excelleren? Of had jij plechtig beloofd je werk-privebalans nu echt eens op orde te hebben? Of wilde je op je werk dit jaar die promotie nu echt krijgen? Of gezonder te eten in het bedrijfsrestaurant i.p.v. toch die vette hap? Of met de fiets naar het werk te gaan en niet de auto? Meer aandacht te besteden aan je klanten of collega’s? Minder doelloos te surfen op internet tijdens kantooruren?

En wat is er van terecht gekomen?
Gehoopt dat je manager vanzelf met een salarisverhoging aan komt zetten? Je collega spontaan zijn medewerking verleend in jouw project? De vergadering vanzelf soepeler verloopt?

Stop dreaming. Get real!
Je kunt erg hopen dat je omgeving vanzelf in beweging komt, maar helaas. Je moet zelf aan de bak; Zaaien = oogsten met vallen en opstaan.

Doorbijten
Ja, allemaal mooie woorden, maar soms zakt de moed je in de schoenen na de zoveelste poging. Als startende ondernemer kende ik het vak leren & ontwikkelen maar al te goed, maar ondernemen was toch echt andere koek. Leren ondernemen is letterlijk vallen en opstaan, veel fouten maken, evalueren en opnieuw proberen. Maar door zelf het leerproces te doorlopen, kon ik er uiteindelijk ook sterker uitkomen. Het vraagt alleen wel doorbijten. En dat is lang niet iedere dag even gemakkelijk.

Wat werkt er dan om moed te blijven houden?
• Tip 1: Delen van je doelen en wensen is de eerste stap in het realiseren. Het is net als met afvallen: als mensen weten dat je aan de lijn doet, zullen ze je minder verleidingen aanbieden en wellicht complimenteren als er resultaat te zien is!

• Tip 2: Stephen Covey zegt altijd: everything is created twice: Eerst moet een doel in je hoofd al echt tot leven zijn gekomen (gevisualiseerd), alvorens het doel daadwerkelijk handen en voeten kan krijgen en werkelijk kan worden gerealiseerd.
Ik maak vaak een collage van mijn doel. Hoe ziet het er ongeveer uit als ik er ben. Inspirerende beelden helpen mij de schouders er weer onder te zetten.

• Tip 3 : Wacht niet op jouw omgeving, maar doe/ organiseer het zelf. Alleen jijzelf kan zaken in gang zetten om te zorgen dat dingen gaan veranderen in de juiste richting. Als eenmaal de effort er in zit, gaan processen lopen. Zie het maar als een zak popcorn die je in de magnetron stopt. Eerst gebeurt er niets en langzaam begint de een na de andere maiskorrel te ploppen. Eerst heel voorzichtig, tot het een knetterorkest van je welste is. Het is wachten tot die stroomversnelling waarin je de gewenste verandering echt in beweging kunt zetten.

• Tip 4: Zelf verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die je maakt om doelen te bereiken. Soms vallen keuzes niet goed uit, geef dan de ander of de omgeving niet de schuld, want als het wel goed uitpakt kijk je ook naar jezelf! Toch? Je bent dus verantwoordelijk voor de positieve én negatieve consequenties die uit die keuze voortkomen. Ben alleen wel reëel dat er wel altijd onvoorziene omstandigheden kunnen zijn die je bij het nemen van beslissingen niet had kunnen voorzien. Wie had bijvoorbeeld voorzien dat geld op een IJslandse bank niet SAVE was?

Bottom line: If it is to be, it is up to me!

En denk je dat jij de enige bent waar het af en toe tegenzit?… hier dan een motiverend en vooral relativerend filmpje over dat je niet alleen bent die met veel tegenslagen om moet gaan. Maar juist dan bereik je grootse prestaties!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Manu Busschots
Mooie bottom line en ook dank voor het delen van het prachtige filmpje. Een van de tips, visualiseren, schijnt mogelijk averechts te werken. http://www.spring.org.uk/2012/02/how-the-mind-really-works-10-counterintuitive-psychology-studies.php
Vervolgonderzoek lijkt mij de moeite waard, want ik heb er ook goede ervaringen mee.

Meer over Zingeving in werk en organisatie