'Gewoon Doen'

Boeken · Columns

Maandagochtend 08.30 uur, eindelijk op kantoor gearriveerd na een uur fileleed. In de lift op de smart phone kijken naar de agenda van vanochtend. Shit, over een half uur al vergadering over de projecten in het kader van de aanstaande veranderingen. Nu maar hopen dat de rest van het team alles heeft voorbereid. Op basis van de discussies, ervaring en improvisatietalent zal het wel weer lukken om aan te sluiten en een bijdrage te leveren. Waarschijnlijk is dit toch weer een van die initiatieven waarover je na een paar maanden niets meer verneemt. Alle mooie presentaties en communicatieplannen zijn dan weer veilig op de harde schijf opgeborgen en kunnen we weer gewoon aan de slag met ons echte werk.

Over het echte werk gesproken, de lijst met aandachtspunten en acties die opgepakt en uitgevoerd moeten, groeit gestaag. Als de vergadering straks een uurtje ingekort kan worden en als we vanavond een uurtje langer doorgaan, redden we het waarschijnlijk wel.

Wat zou het toch lekker zijn als we alles een keer op orde zouden hebben zodat we ruimte kunnen maken voor innovatie, intensieve aandacht voor klanten en andere kwaliteitsaspecten. Met de huidige bezetting een utopie. Die zijn helemaal niet gemotiveerd om eens flink door te werken en beseffen echt niet met hoeveel druk we vanuit de organisatie te maken hebben. Ze komen binnen, doen hun werkzaamheden en gaan lekker op tijd weer naar huis zonder zorgen te hebben over morgen. Eigenlijk zouden we de helft moeten vervangen door een stel enthousiaste jonge mensen die wel hun best doen. Helaas hebben we daar de financiële middelen niet voor, anders zouden we het wel weten.

De hierboven omschreven omstandigheden zijn overal terug te vinden. In ieder bedrijf zijn managers dagelijks bezig om hun doelstellingen te realiseren die ze vanuit de directie opgelegd krijgen. Een verantwoordelijkheid die zwaar weegt en de meeste managers worstelen dan ook met enorme twijfels. Een groot deel van de managers binnen bedrijven in Nederland is dagelijks bezig met brandjes blussen en heeft continu het gevoel dat er onmogelijke prestaties van hen wordt verwacht. Hebben ze het echt zo slecht? Staan ze voor een kansloze missie?
Wanneer we dit eens vanuit een andere invalshoek bekijken, ligt de oplossing eigenlijk gewoon voor het oprapen.

De visie en doelstellingen van de directie kun je namelijk enthousiast omarmen en daarna vertalen naar een concreet plan van aanpak voor het aandachtgebied waar jij verantwoordelijk voor bent. Vervolgens kun je dat plan naar eigen inzicht uitvoeren zolang het maar aansluit op het grotere geheel van de organisatie. In plaats van steeds weer reageren op instructies van de directie en het blussen van brandjes, bepaal je zelf de route en draag je maximaal bij aan het resultaat.

Stop met mopperen en pak de uitdagingen die op jouw bord liggen met zelfvertrouwen op. Het roer moet dus om zodat er ook echt iets gaat veranderen. Definieer de te realiseren doelstellingen waarna je van start kan gaan met 'Gewoon Doen'. In plaats van zo nu en dan tijd besteden aan projecten, stem je jouw agenda volledig af op de uit te voeren werkzaamheden om de doelstellingen te realiseren. Zaken die niet bijdragen aan het bereiken van jouw doel, worden geparkeerd om te voorkomen dat je wordt afgeleid van de hoofdzaken. Daarnaast zorg je voor meetbare feiten die de voortgang continue zichtbaar maken. Dit geeft overzicht en je weet precies waar bijgestuurd moet worden. Er ontstaat rust en een proces waarmee iedere dag een vliegwiel in de juiste richting wordt aangedreven.

Op een afdeling waar achterstanden bestaan kan ‘Gewoon Doen’ prima worden toegepast. Je brengt de werkvoorraden in beeld en bespreekt met het team hoe je gezamenlijk iedere dag een inhaalslag maakt. In plaats van het team zonder begeleiding aan de slag te laten gaan, is jouw agenda gedurende die periode volledig afgestemd op die actie zodat je het team volledig kunt ondersteunen en de taken optimaal kunt verdelen. De dagelijkse resultaten kun je voor iedereen zichtbaar maken zodat dit stimulerend werkt. Binnen de kortste keren zijn de achterstanden weg en neemt de kwaliteit van de dienstverlening snel toe. Dit soort aandachtspunten en de resultaatgerichte aanpak, zorgen ervoor dat de doelstellingen van de afdeling daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Een ander aspect van ‘Gewoon Doen’, is stoppen met het stellen deadlines voor projecten en acties. Deadlines hebben een verstikkende werking en leggen onnodig veel druk op projecten en de betrokken personen. Stel geen deadlines maar ga meteen aan de slag. Zo boek je resultaat. Een goed plan waarover iedereen enthousiast is en een goed uitgestippelde route staan samen garant voor succes. “Wij stellen geen deadlines meer, wij boeken gewoon resultaat”.

'Gewoon Doen' voorkomt stress en is een prima manier om jouw competenties beter benutten. Je bent zelfverzekerd omdat je zeker weet dat er voldoende voorruitgang wordt geboekt en je niet verrast kunt worden. Je wordt niet meer afgeleid door de waan van de dag, maar de focus blijft gericht op de vervolgstappen naar het einddoel.

Is het een moeilijk traject? Nee, helemaal niet. Het is een kwestie van Gewoon Doen en Gewoon Doen! Al snel zal blijken hoe kinderlijk eenvoudig je meer resultaat kunt boeken met beperkte inspanning. Voorwaarde is wel dat je overtuigd raakt van het feit dat deze methode van leiding geven, voor jou, jouw collega’s en jouw bedrijf een enorme stap voorwaarts zal betekenen.

Als na enkele weken de trein op gang komt, zal de vraag worden gesteld: waarom hebben we in het verleden nooit op deze wijze gewerkt? Niet proberen te beantwoorden, gewoon genieten van de resultaten. Veel plezier!

9789491354007-240x300Rob de Bruin is auteur van Gewoon Doen.
Een praktisch boek voor resultaatgericht werken

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Slimmer werken