Flexibel werken. Vijf mythes

Columns

Flexibel werken is in opkomst. Er zijn echter nog steeds veel misvattingen over deze typen werkregelingen. Dat is jammer, aangezien ze zeer gunstig kunnen zijn voor zowel de werkgever als de werknemer. Hier volgen vijf veel voorkomende mythes rondom flexibel werken en waarom ze niet waar zijn.

  • Het kost meer dan het oplevert

Veel werkgevers zijn terughoudend wat betreft flexibel werken bij hun werknemers of willen helemaal niet dat ze flexibel werken, omdat ze ervan overtuigd zijn dat het meer moeite is dan het waard is en veel gaat kosten. Sommige denken dat ze meer tijd en geld moeten investeren om hun werknemers effectief flexibel te laten werken, terwijl dit tegelijkertijd een negatieve invloed heeft op de resultaten. Dit is echter niet het geval. Integendeel, flexibele werkregelingen kunnen zelfs leiden tot kostenbesparingen en een toename in inkomsten. Dit kan komen door verscheidene factoren, waar we later op terugkomen.

  • Flexibel werken betekent thuiswerken

Bij flexibel werken denkt men vaak aan thuiswerken. Werken vanuit huis, of vanaf een andere locatie, is inderdaad een vorm van flexibel werken, maar flexibel werken betekent niet per sé thuiswerken. Er zijn veel verschillende vormen van flexibele werkregelingen, zoals flexibele uren of parttime werken. Dus als een werknemer elke ochtend eindeloos vastzit in het verkeer, waarom zou je hem of haar dan niet toestaan op een andere tijd de komen en files te vermijden? Als mensen vinden dat ze productiever zijn in de ochtend of juist later op de dag, waarom zou je ze dan aan het traditionele 9-tot-5 werkschema laten houden? Flexibel werken is in wezen één brede term die allemaal verschillende soorten werkregelingen omvat. In de basis betekent het dat men niet vasthoudt aan één bepaalde locatie of periode van tijd, maar hun werkschema kunnen aanpassen op basis van hun behoeften. Dit hoeft ook niet te betekenen dat werknemers alleen op werk zullen komen opdagen wanneer het hen uitkomt – je kunt nog steeds duidelijke afspraken maken over het hoe, wanneer en waar mensen zullen werken; het verschilt mogelijk alleen van hun collega’s.

  • Mensen die thuiswerken, werken niet

“Als je mensen thuis laat werken, zullen ze waarschijnlijk hun was doen, de hond uitlaten, wat televisie kijken en hun huis opruimen, maar niet of nauwelijks werken.” Klinkt bekend? Je hebt waarschijnlijk ooit iemand al eens iets soortgelijks horen zeggen, want veel mensen denken nog steeds dat dit is hoe mensen hun flexibele werkregelingen gebruiken – of beter gezegd: misbruiken. En ja, er is altijd een risico dat je met een individu te maken hebt die op deze manier met thuiswerken omgaat, maar over het algemeen is het tegendeel waar. Een Amerikaans onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat thuiswerken een boost geeft aan de productiviteit en 86 procent van de ondervraagden zei dat ze er maximale productiviteit mee konden bereiken. Het is tijd om het idee te laten gaan dat mensen niet werken als er niemand is om toezicht te houden. Dit betekent niet dat je genoegen moet nemen met een regeling die alleen op vertrouwen gebaseerd is – vertrouwen is inderdaad belangrijk, maar je kunt nog steeds de productiviteit en resultaten in de gaten houden om te zien of thuiswerken voor het individu dezelfde (of zelfs betere) resultaten oplevert.

  • Flexibel werk is niet productief

Maakt het mensen niet minder gemotiveerd? Leidt het niet af van hun werk? Nee, dat doet het niet. In werkelijkheid blijkt het dat flexibel werk niet alleen de productiviteit verhoogt, maar dat het ook een positief effect heeft op het behoud en de tevredenheid van de werknemer. Eén op de drie werknemers vindt echter wel dat ze niet de juiste tools krijgen om productief en zonder afleidingen te werken.

Dit is waar de werkgever zijn verantwoordelijkheid moet nemen en moet zorgen dat de werknemers deze tools wel krijgen. Je kunt denken aan communicatietools zoals Yammer, Teams of Skype, een digitale werkplek zoals Cloud 1 Workspace, Best Place to Work of Workspace 365, en de juiste fysieke tools en apparaten zoals headsets, webcams of een bedrijfstelefoon.

Als een werknemer meer werk gedaan krijgt vanuit huis of, zoals eerder besproken, productiever is buiten de traditionele kantooruren, is het voordelig voor zowel de werknemer en de werkgever om flexibel te werken.

  • Alleen ouders willen flexibele werkregelingen

Als je kinderen hebt, is het begrijpelijk dat je wat flexibiliteit kunt gebruiken, met bijvoorbeeld studiedagen, schoolvakanties en schooltijden, wanneer het kind ziek is of simpelweg om wat meer quality time met elkaar door te brengen. Maar niet alleen ouders waarderen de mogelijkheid om flexibel te werken. 77% van de Millennials zou ook graag deze optie hebben en mensen van meerdere generaties met allemaal verschillende lifestyles kunnen hiervan profiteren. Het geeft hen meer vrijheid, helpt hen om gemotiveerd te blijven en kan hen meer tevredenheid geven met hun baan.

Het is ook niet een kwestie van mannen versus vrouwen: voor allebei is de mogelijkheid om flexibel te werken even belangrijk. Dus ja, veel ouders willen misschien de mogelijkheid om flexibel te werken, maar ze zijn niet de enigen.

Daar heb je het: vijf veel voorkomende mythes ontkracht. Er zijn veel negatieve gevoelens rondom flexibel werken die simpelweg misplaatst zijn. In veel gevallen komt dit door een gebrek aan vertrouwen of het vasthouden aan een traditionele visie van hoe werk zou moeten zijn. De nieuwe standaard is flexibel en personaliseerbaar, en het is tijd dat men het oude laat gaan en de kansen van het nieuwe gaat zien.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Human Resources Management