Werk-privé balans achterhaald begrip

Columns

Betere balans werk-privé? Leef je om te werken of werk je om te leven? Dit is een veel gestelde vraag als het gaat om de balans tussen werk en privé. Als je iemand bent die de passie heeft om uit het leven te halen wat erin zit, is dit eigenlijk geen keuze.
Het is geen van beide en tegelijkertijd allebei waar. Werk is een manier om je talent te benutten en daarmee iets te betekenen voor anderen dat waardevol is. Dus nee, je werkt niet om te leven. Werk ís leven: (meestal) leuk, energie gevend, waardevol en uitdagend, soms ook teleurstellend, vervelend of een sleur.

Tegelijkertijd is het leven natuurlijk veel meer dan werk alleen. Liefdevolle en waardevolle relaties met jezelf en anderen, tijd om leuke dingen te doen, en soms gewoon lekker niets doen. En niet te vergeten tijd voor de noodzakelijke dingen als eten, slapen, boodschappen, de was en kinderen aansporen. Maar deze prettige en noodzakelijke elementen zijn ook weer terug te voeren naar je werk.

Nu het punt waar ik met deze filosofische gedachten naartoe wil: Een goede balans werk-privé gaat  niet over werk en privé, maar over inspanning en ontspanning. De boog kan niet altijd gespannen staan, dan knapt het lijntje. Of dat nu in werk of privé is. Als je heel druk bent op je werk en privé ook, kun je nog zo’n mooie werk-privé balans hebben, maar ook dan is er geen sprake van een echte balans. Kijk maar naar de mantelzorgers onder ons. Tegelijkertijd als je privé in rustig vaarwater zit en wel druk bent op het werk, is het best mogelijk dat je wel goed in balans bent.

Een goede balans werk-privé is een balans tussen inspanning en ontspanning

Waarom snappen wij dit meteen als het gaat om topsporters, maar putten wij ons eigen (mentale) lichaam helemaal uit? Beide functioneren niet goed bij overbelasting. Als je been overbelast is, kun je niet goed lopen, als je hoofd overbelast is, kun je niet goed denken. Toch loop je met een overbelast been niet door, en doen we dit vaak wel met een overbelast hoofd. Waarom?

Bij veel mentaal werk, zijn we steeds druk om het werk af te krijgen. Het punt is dat het nooit af is. Er is altijd meer tijd nodig dan dat er beschikbaar is. Hier zit de kern van het probleem, maar ook de oplossing.
Neem niet de hoeveelheid werk als uitgangspunt, maar de hoeveel tijd die je beschikbaar hebt. Bepaal voor jezelf hoeveel tijd je wilt werken en hoeveel tijd je wilt voor je privé om een goede balans te creëren. Bepaal daarbij ook hoeveel tijd je ingespannen bezig kunt en wilt zijn en hoeveel tijd je aan ontspanning nodig hebt om een gezonde balans te creëren.

Kortom: Bij een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning haal je zoveel mogelijk uit jezelf, zonder dat je overbelast raakt. Dit geldt zowel bij fysieke als mentale inspanning.

Callista Roelofs is auteur van het management e-book 'Breek uit de Waan van de Dag', gratis aan te vragen op www.waanbrekers.nl.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

W. Boon
Hoe “eenvoudig” kan het zijn:
Neem niet de hoeveelheid werk als uitgangspunt, maar de hoeveel tijd die je beschikbaar hebt.
Bedankt Callista.
en een fijne vakantie gewenst
~wb~
Karel
Redelijk ongenuanceerd artikel met een aantal ongefundeerde stellingen. Het werken om te leven of vica versa verschilt toch echt per persoon omdat het de opvatting van het werk betreft; voor de één is het een manier om geld te verdienen en leuke dingen te doen (werken om te leven), de ander haalt er inderdaad zijn passie en energie uit om gelukkig te worden (leven om te werken).

Daarnaast, zoals de titel kopt, is 'de balans tussen werk en privé' mijns insziens geen achterhaald begrip. Juist omdat het anno 2014 steeds gewoner wordt om thuis te werken, mensen zich achter computers & smartphones bevinden met toegang tot privé zaken als mail, social media en dergelijke wordt het steeds moeilijker om geconcentreerd 8 uur per dag te werken.

Een goede scheiding tussen werk en privé is noodzakelijk om het gescheiden te houden. Het wordt makkelijker om privé dingen onder werktijd te regelen en andersom, waardoor de balans vervaagd. Hierdoor kunnen mensen na 'werktijd' moeilijker ontspannen omdat ze mentaal nog bij het werk zitten.

Hoor graag wat je er van vindt Callista.
J. de Heer
Een aardig artikel dat hier goed bij aansluit: https://www.linkedin.com/today/post/article/20140805002649-50578967-how-successful-people-stay-calm?trk=mp-details-rc
Callista Roelofs
Auteur
@ Karel, excuses voor de late reactie, ik had je schrijven gemist!
De essentie die ik heb getracht aan te geven als het gaat om 'werken om te leven' of 'leven om te werken' is dat 'werken leven is'. Want het is een belangrijk onderdeel van ons leven, het is een deel van het leven waarin we onszelf meenemen en (dus) ook alle elementen van onszelf. Volgens mij is dit ongeacht de onderliggende reden of je werkt voor het geld of voor de passie. Ik zie daarom niet helemaal wat je aan dit stuk ongenuanceerd vind. Ik hoor het graag van je.

Over de balans werk privé, geeft jouw onderbouwing mij juist het gevoel dat het gaat om de balans tussen inspanning en ontspanning. Als je dag in dag uit druk bent met werk en prive, thuis en op het werk, met alles door elkaar, is het uitermate belangrijk om te zorgen dat er een goede balans is tussen inspanning en ontspanning. Uit onderzoek blijkt dat wij als mensen 'gemaakt' zijn voor korte sprintjes qua werkdruk en niet voor een langdurige spanning. Daar worden we ziek van. Dus juist zoeken naar de ontspanning tussen alle werk en prive dingen door, zorgt ervoor dat je fit blijft.

Juist omdat werk en privé steeds meer door elkaar gaan lopen, en dit scheiden bijna niet meer lukt, heb ik gekozen voor deze insteek. Het geeft ook ontspanning om werk en prive niet meer te hoeven scheiden en te kijken naar de inspanning-ontspanning balans.

Dit wil overigen niet zeggen dat het onbelangrijk is om zowel werk als privé voldoende tijd en ruimte te geven.

Hoop dat dit wat meer duidelijkheid biedt op mijn kijk?

Meer over Slimmer werken