Recent zijn we begonnen onze kennisbank-pagina's te voorzien van ‘Recente Trends’. De trends zijn gebaseerd op bijdragen van auteurs, reacties van lezers en meningen van de redactie. Hier volgt een samenvatting van de trends die men signaleerde bij het onderwerp Feedback.
Feedback: de trends
Ondanks de vele trainingen in feedback blijft feedback geven en ontvangen voor velen lastig. De harde noodzaak om de kwaliteit van de samenwerking te verbeteren, maakt dat feedback, als hefboom om stroeve verhoudingen te verbeteren, toch oprukt.
Feedback wordt normaler en komt uit de softe sfeer van slap geleuter over relaties.
De meest recente trend is om vastgebakken relatiepatronen, opgekropte emoties en ongeschreven regels die de samenwerking belemmeren, vrijer en directer aan te pakken. Minder van persoon tot persoon, maar meer van 'Hoe zijn we in deze groep eigenlijk bezig in de onderlinge communicatie'.
Deze trend doorbreekt de schuwe en afwerende omgang met feedback. We moeten wat! Maar die schuwheid is er vaak nog wel. Niet voor niets praten we in dit verband over 'De plek der moeite'.
De plek der moeite
Verkeerde routines en fout gedrag komen overal voor. Het is de onmacht hierover constructief te praten die organisaties kwetsbaar maakt. Fouten stapelen zich op. Niemand begint erover. Misstanden blijven onder tafel.
Vandaar dat men in teams soms poogt de ongeschreven regels op tafel te krijgen, inclusief de ongeschreven regel elkaar daarop niet aan te spreken. 'De plek der moeite', de onderstroom, waar men aan voorbij gaat of die men 'als nu eenmaal gegeven' accepteert, wordt zichtbaar gemaakt. Op tafel met de blokkades in houding en gedrag! Blokkades die vrijblijvendheid en onverantwoordelijkheid doen woekeren.
Zo'n gesprek valt doorgaans niet mee. Maar als de relatie met team-resultaat en klantgerichtheid duidelijk is dan kan men er niet omheen.
Meer weten? Zie de volledige tekst over Feedback in onze kennisbank met o.m. de onderwerpen:
- Hoe onderstroom en ongeschreven regels hanteren
- Elkaar op gedrag aanspreken
Feedback en gedragsverandering
Als het goed gaat leidt feedback tot gedragsverandering. Waarom zijn feedback en gedragsverandering zulke actuele en belangrijke onderwerpen geworden? Lees hierover De drijfkrachten tot gedragsverandering.
Heeft u suggesties over deze onderwerpen? Publiceer in ManagementSite of kom met uw reactie.
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>