Facilitair management verduurzamen: zó doe je het!

Columns

De term duurzaamheid komt steeds vaker voor in de hedendaagse bedrijfsvoering. Hygiëne staat volop in de schijnwerpers  van het facilitair management. Dat is sinds de uitbraak van het coronavirus absoluut niet minder geworden. De meest uiteenlopende organisaties streven naar een duurzaam beleid, waarin onder meer hygiëne een centrale rol vertolkt. Wil je weten wat jij als (facilitair) manager kunt doen? Lees dan snel verder!

Het facilitair management ontkomt niet aan de groene golf


Inderdaad: ook, of misschien wel juist, het facilitair management ontkomt niet aan de groene golf die er momenteel over het ondernemerslandschap trekt. Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met duurzaamheid. Omdat klanten en medewerkers daar waarde aan hechten. Maar ook omdat het vaak als uitdaging wordt gezien hier iets mee te doen.

Het scheiden van afval en het inkopen van zogenoemde circulaire producten zijn slechts voorbeelden van wat branches als onderwijs, zorg en welzijn, recreatie én zakelijke dienstverlening kunnen verrichten op het terrein van duurzaam facilitair management.

Hoe verduurzaam ik mijn facilitair management?

Aan de slag met facilitair verduurzamen? Dan is het opstellen van een effectief beleid rondom energiemanagement een goed punt om te beginnen. Door zelf energie op te wekken, groen en circulair in te kopen én duurzame bronnen te gebruiken kom je al een behoorlijk eind.

Afvalmanagement

Denk hierbij aan het scheiden van afval, maar ook aan de aanschaf van herbruikbare en biologisch afbreekbare producten. Watermanagement maakt hier deel vanuit: het gebruik van gerecycled water is van grote invloed op de duurzaamheid binnen een organisatie.

Facilitair management is dé bedrijfstak die volop bezig is met de implementatie van innovatieve oplossingen. Het scheiden van afval is daar een toonaangevend voorbeeld van. Maar er is meer. Start met het creëren van een energiebeleid, waarbij je de mate waarin energie gerecycled kan worden, kritisch onder de loep neemt.

Duurzaam zakelijk reizen

De coronacrisis heeft veel Nederlanders maandenlang thuis laten werken. Het is inmiddels mondjesmaat weer mogelijk om tussen werk en huis te pendelen, maar je kunt het jezelf ook afvragen of dit nog wel noodzakelijk is. De benodigdheden om op afstand te werken (een laptop, mobiele telefoon, et cetera) hebben we al: misschien is twee keer per week naar kantoor wel net zo effectief. Daarmee introduceer je als het ware duurzaam zakelijk reizen: minder op en neer reizen om uitstoot te compenseren. En dat kan behoorlijk effectief zijn.

Deze bijdrage is gebaseerd op het benchmarkrapportFacilitaire Innovatie’ van CSU.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Duurzaam ondernemen