5 tips voor het stimuleren van duurzaamheid en groei


Actueel

Gesponsorde content

Volgens Eneco is verduurzaming een goede manier om als organisatie te groeien. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar is het niet. Want een duurzame onderneming bespaart op energie en daarmee uiteindelijk op kosten. Je snijdt bovendien niet in je business, niet in je mensen en doet daarnaast het milieu een groot plezier. Maar hoe pak je dat aan? Vijf tips die laten zien hoe twee bedrijven – Geuzenstate en Lekhaven BV - deze tips in de praktijk toepassen.

De missie

Eneco heeft de missie om iedereen duurzame energie te leveren. Daarbij hoort het opwekken van duurzame energie, maar ook het leveren van diensten rondom alles dat te maken heeft met duurzame energie. Waaronder advisering over de manier waarop bedrijven energie-efficiënter te werk kunnen gaan.

GroeiDoor Service
Een goed voorbeeld is de dienst GroeiDoor Service. Hiermee bekijkt Eneco vanuit het oogpunt van iedere specifieke onderneming welke maatregelen zij kunnen treffen om op een duurzame wijze te groeien. Denk hierbij niet alleen aan het realiseren van energiebesparing. Ook het zelf opwekken van elektriciteit behoort tot de mogelijkheden.

Eneco hanteert bij GroeiDoor Service niet het klassieke betalingsmodel. Zij leveren hun diensten op basis van een transparante servicevergoeding. Ondernemers weten hierdoor niet alleen van te voren wat de kosten zijn. Als onderdeel van de GroeiDoor Service kunnen zij energie ook nog eens tegen kostprijs afnemen.

De beste maatregelen uit de praktijk

Hier volgen de tips om met behulp van duurzaamheid groei te realiseren. In de beleving van het bedrijfsleven moet zij vaak investeren om duurzamer te worden. Investeringen waar zeker het MKB als gevolg van de crisis weinig aandacht voor heeft. Eneco wil deze perceptie van met name middelgrote organisaties veranderen. Want zij kunnen investeringen vaak snel terugverdienen. En soms zijn er niet eens investeringen voor nodig. Investeren in duurzaamheid loont.

Een effectieve maatregel is het terugdringen van het energieverbruik. Dat kan door de grootverbruikers te vervangen door zuinigere equivalenten. Of door een deel van de energie zelf op te wekken. Deze vijf investeringen verdienen zich volgens Eneco absoluut terug.

  1. Monitor het energieverbruik
    Het is voor de meeste organisaties niet altijd duidelijk hoe het totale energieverbruik precies in elkaar steekt. Het is daardoor giswerk wie of wat die hoge energierekening nu precies veroorzaakt.Omdat de Geuzenstate effectieve maatregelen wilden nemen, monitoren zij het energievebruik in het pand.

    Bedrijfsadviseur en makelaar Rhijn Broesterhuizen vertelt: “Zo helpen we onze huurders om hun verbruik beter te managen. Wie verbruikt het meeste, in welke ruimte zitten lekken? Dat inzicht helpt je om echt te optimaliseren. We combineren steeds meer zaken tot één slim systeem. Zo weet het alarm al wie er wel en niet aanwezig is in het pand. Dat kun je weer aan bijvoorbeeld de verwarming koppelen."

  2. Vervang spaarlampen door led-verlichting
    Led-verlichting is iets duurder in aanschaf dan een spaarlamp of een traditioneel peertje. Maar omdat dit type verlichting veel langer meegaat en veel minder energie verbruikt, verdient de investering zich binnen 1 tot 2 jaar terug. In vergelijking met traditionele gloei- en halogeenlampen bespaar je tot wel 80%. Dat geldt zeker voor verlichting die gedurende een groot deel van de werkdag brandt.Het businesscenter de Geuzenstate in Brielle heeft de traditionele verlichting inmiddels vervangen door led. De netto kostenbesparing van een enkele lamp zijn misschien niet direct indrukwekkend, maar op grotere schaal en op jaarbasis is de uiteindelijke besparing vaak enorm.
  3. Plaats bewegingssensoren
    De Geuzenstate heeft naast led-verlichting gekozen voor het automatisch uit- en aanschakelen van de verlichting. Hiertoe hebben zij het pand voorzien van bewegingssensoren. Slim, want hoe vaak komt het niet voor dat de laatste persoon in de ruimte vergeet bij het verlaten het licht uit te doen? Het gevolg: op jaarbasis branden lampen vele (nachtelijke) uren voor helemaal niets en niemand.Bewegingssensoren bieden hier uitkomst: deze detecteren wanneer in een ruimte lange tijd activiteit plaatsvindt, en schakelt vervolgens de verlichting automatisch uit. Zeker in ruimtes als kantines, magazijnen en toiletten scheelt dat enorm.
  4. Vervang energieslurpende apparatuur

    Naast monitoren heeft Broesterhuizen nog een tip:“onderhoud, onderhoud, onderhoud. Houd je pand in stand, houd het up to date. Niet alleen intern, maar ook er omheen. Dan maak je echt het verschil."

    Sommige apparatuur verbruikt veel meer energie dan je in eerste instantie zou denken. Witgoed en andere keukenapparatuur is berucht. Denk aan verouderde vaatwassers, boilers, en koelkasten. Maar ook oude beeldschermen en computersystemen verbruiken vaak aanzienlijk meer energie dan hun moderne tegenhangers. Organisaties doen er volgens Eneco goed aan deze te vervangen door energiezuinige varianten -soms ook voordat de economische levensduur verstreken is.

  5. Investeer in zonnepanelen
    Overslagbedrijf Lekhaven BV heeft de keuze al gemaakt om grotendeels zelfvoorzienend te worden door middel van zonne-energie. Ondanks hun nieuwbouwpand, schrokken zij enorm van de hoge kosten voor verlichting en verwarming. De 56 zonnepanelen voorzien het bedrijf inmiddels vrijwel helemaal van de 15.000 kWh die ze per jaar nodig hebben. Ze betalen nog slechts tussen de 20 en 30 euro per maand voor de extra groene stroom die ze afnemen. De eenmalige investering van 25.000 euro was hiermee bijzonder snel terugverdiend. Daarnaast is zonne-energie een van de schoonste en duurzaamste energievormen.

    De tip van directeur/eigenaar Cees Heuvelman voor andere ondernemers: “Als je het geld beschikbaar hebt, had je gisteren al zonnepanelen moeten aanschaffen.”

Voor alle investeringen geldt: maak een afgewogen keuze. De Eneco GroeiDoor Service berekent altijd van te voren of de kosten zich binnen de gewenste tijd zichzelf terugverdienen. En of de investeringen dus de moeite waard zijn. Duurzaam ondernemen mag natuurlijk niet ten koste gaan van het bedrijfsresultaat, want dan schiet het zijn doel voorbij. Maar in elk bedrijf zit groei. Ontdek waar voor uw bedrijf de groei zit op eneco.nl/groeidoorservice.&amp;lt;br /&amp;gt;&lt;br /&gt;<br />
&amp;lt;img src="http://pubads.g.doubleclick.net/activity;dc_iu=/36599762/DFPAudiencePixel;ord=1;dc_seg=119886970?" width=1 height=1 border=0/&amp;gt;&amp;lt;br /&amp;gt;&lt;br /&gt;<br />

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Ondernemerschap