Een succesvolle duurzame transitie voor jouw bedrijf

Actueel

Een toekomst waarin duurzame ontwikkeling centraal staat is voor veel organisaties belangrijk. Duurzaamheid nastreven wordt steeds meer een prioriteit. Maar hoe geef je invulling aan die duurzame transformatie? André Nijhof, hoogleraar Duurzaam Ondernemen & Stewardship geeft acht leidende principes om hier mee aan de slag te gaan.

Een succesvolle duurzame transitie voor jouw bedrijf

Consumenten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Bedrijven ontkomen er niet meer aan om bewust na te denken over hun strategie en de manier waarop zij zakendoen. Succesvolle duurzame transities zijn noodzakelijk om als bedrijf relevant te blijven. Maar hoe moet je vanuit zakelijk perspectief omgaan met de wereldproblematiek? En hoe neem je je bedrijf mee in de transities die gaande zijn rondom duurzaamheid? 

Acht principes om hier mee aan de slag te gaan:

  1. Erken de noodzaak
    Herken en erken de alom aanwezige noodzaak van meervoudige transities, in de maatschappij en in jouw eigen situatie in het bijzonder. Sta open voor de noodzaak tot (het bijdragen aan) radicale verandering gebaseerd op de uitgangspunten van rentmeesterschap (stewardship).
  2. Kies voor klimaatneutraal en circulair handelen
    Kies principieel voor het voorkomen van schade toebrengen aan ‘people’, ‘planet’ en ‘prosperity’. Doe dat door uit te gaan van klimaatneutraal en circulair handelen en door te kiezen voor zo gezond, veilig, eerlijk en inclusief mogelijk bijdragen.
  3. Combineer jouw belangen met de algemene belangen
    Vertrek vanuit het dienen van de algemene belangen. Kijk naar de langere termijn en verbindt dit met jouw eigen belangen op de langere en kortere termijn. Doe dat voor het gebied waarin jij gevestigd bent en op een schaalgrootte waar zoveel mogelijk vraagstukken en belangen samen komen. In toenemende mate zal dit op regionale schaal zijn.
  4. Ga voor meervoudige waardecreatie
    Bouw van daaruit mee aan oplossingen en business proposities met meervoudige waardecreatie.
  5. Werk samen in vitale en duurzame ecosystemen
    Doe dat niet alleen, maar doe het samen met anderen aan vraag-, aanbod- en overheidszijde. Vorm vitale en duurzame ecosystemen. Trek je daarbij niks aan van hiërarchie of generaties. Meerdere perspectieven zullen je versterken in je probleemoplossende vermogen.
  6. Bekijk alles integraal en in samenhang
    Benader zaken integraal en in samenhang en dus niet lineair, partieel en solitair. Benut de (nieuwe) mogelijkheden die dit biedt voor maatschappelijke meerwaardecreatie en in het verlengde daarvan ook voor de eigen meerwaardecreatie als business en het verdienen van ‘een gezonde en goede boterham’ (‘profit’).
  7. Houd rekening met het speelveld en de wet van de sterkste
    Besef: gaan en staan voor duurzame ontwikkeling, draait om meer dan alleen maar C02-reductie. Het is een ‘clash of power and mind’. In iedere maatschappelijke orde geldt de wet van de sterkste. Maak jezelf hier behendig in, waardoor je niet alleen de regels verandert, maar uiteindelijk ook het spel.
  8. Jouw commitment is cruciaal voor succes
    Het commitment voor iets waardevols biedt de juiste basis voor duurzaam ondernemen. Juist diegenen die duurzaamheid niet primair vanwege financieel gewin oppakken, zijn uiteindelijk degenen die er de meeste opbrengsten mee realiseren.

Hoe behoud je de continuïteit van je bedrijf en waarborg je tegelijkertijd de maatschappelijke impact? Bedrijven die hun bestaansrecht willen behouden, moeten rekening houden met circulair ondernemen in een snel veranderende wereld. 

Zet de stap naar duurzaam ondernemen met het  programma Business & Sustainable Transitions
Wil jij je leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen, professioneel groeien in de materie van bedrijfskunde en management én wil je de industrie op duurzame wijze ontwikkelen? Dan is het programma Business & Sustainable Transitions van de Modulair Executive MBA  de opleiding die bij jou past >> 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Duurzaam ondernemen